Når du ammer dit barn, er det væsentligt, at du får mælken til at løbe ud fra samtlige kirtler i brystet. Hvis du har en overfyldt mælkekirtel, kan du risikere, at vævet omkring mælkeophobningen hæver op og bliver irriteret, så du bliver øm, og der kan dannes en såkaldt “afløbshindring”, en mælkeknude.
Området kan blive varmt, rødt og ømt. Du kan få feberfornemmelse og temperaturstigning med influenzalignende symptomer. Det væsentligste er at forebygge denne ophobning af mælk. Hvis du har tendens til tilstopninger, kan du sørge for at skifte mellem forskellige ammestillinger, så dit barn kommer til at die fra flere sider af dit bryst, på den måde kommer der afløb fra alle dele af brystet.
Især har nogle kvinder vanskeligheder med mælkekirtlerne under armene, her er “indianerstillingen”/”omvendt ammestilling” god.
Det er også væsentligt, at du har en god og støttende bh på, som ikke trykker ind på steder i brystet, men som støtter dit bryst. Pas på, hvis der er en bøjle i bh’en. Når du har ammet dit barn, er det fornuftigt lige at mærke efter, at du ikke har steder i brystet, hvor der stadig er meget mælk. Er det tilfældet så massér brystet forsigtigt fra yderranden af brystet og ind mod brystvorten og malk eventuelt ud . Du kan gemme mælken i fryseren. Eller du kan forsøge, om du kan få dit barn til at tage en lille tår til, der hvor du synes mælken klemmer dig.
Du kan eksperimentere fx ved hjælp af puder mv., du kan læne dig tilbage og slappe af, så du finder en ammestilling, hvor dit barn dier af brystvorten, så det føles som om mælken, der er ved at ophobes, kommer til at løbe.
Du kan også prøve om et varmt bad, hvor du også får masser af varmt vand ned over brysterne, vil hjælpe. Eller du kan forsøge dig med et varmt omslag. Det kan også lette brystspænding og gøre afløb for mælken bedre.
Kilde:
Amning – en håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2018.