Sådan kan du begynde
Når du sidder afslappet fx i en stol, gælder det først om at få mælken til at løbe (få nedløbsrefleksen til at fungere). Måske hjælper det, hvis du tænker på, hvordan det er, når du ammer dit barn. Du læner dig forover og stryger ned ad brystet mod brystvorten og nulrer brystvorten lidt på det bryst, du har tænkt dig at malke mælken fra. Så kan du malke mælken direkte ned i en nyskoldet sutteflaske eller et glas, hvor der måske tidligere har været oliven i (de fås i en model, som er lang og ret smal). Du tager omkring brystet med den ene hånd som støtte og malker forsigtigt med den anden hånd, så mælken løber, drypper eller måske ligefrem sprøjter ud af brystet.
Sådan kan du fortsætte
Flyt lidt på hånden, der malker, så du får mælk ud fra forskellige steder i brystet. Bliv ved med at malke, til dit bryst bliver blødt og slapt, og mælken ser mere kraftig ud. Den første mælk er tydeligvis mere vandig og lidt blålig i det. Senere kan du sikkert se, at mælken er mere kraftig. Du kan sandsynligvis malke omkring 50 – 100 ml ud, når du har vænnet dig til det.
Sådan kan du passe på modermælken
Det er godt at nedkøle mælken med det samme under rindende koldt vand. Den kan holde sig 3 døgn i køleskabet. Lægger du den i fryseren, og er det en fryser, der gå ned til –18 grader, så kan mælken holde sig i 6 måneder.
Når du skal tø mælken op, er det godt, hvis du kan gøre det nænsomt. Fx ved at sætte den i lunkent vand. Du kan også tø den op i en mikroovn. Men forsøg om du kan holde temperaturen under 60 grader for at bevare så mange af antistofferne mv. som muligt. Når barnet skal have mælken, skal den være omkring 37 grader varm. Hvis barnet ikke spiser al mælken, må du kassere resten.
Kilde
Sundhedsstyrelsen. (2018) Amning – en håndbog for sundhedspersonale.