Det er billigst at købe modermælkserstatning i pulverform. Pulveret er lavet af spraytørret komælk, men sammensat ernæringsmæssigt med modermælken som forbillede, hvilket kort fortalt vil sige med færre proteiner og flere fedtstoffer end i komælken.
Det sidste skud på stammen i rækken af modermælkserstatninger er nogle målrettet de alleryngste børn. De er blevet tilsat nogle langkædede fedtsyrer, som er gode for barnets udvikling af synssansen.
Modermælkserstatningen tilberedes som det beskrives på pakningen. Kom aldrig ekstra pulver i for at gøre modermælkserstatningen ”ekstra god”, så får barnet for lidt væske i forhold til den næring, det får.
Sundhedsmyndighederne anbefaler , at du tilbereder én flaske ad gangen, når dit barn er 2 måneder eller derunder. Gør det når den skal bruges. Når dit barn er over 2 måneder kan du med fordel lave flasker klar til et helt døgn ad gangen og opbevare dem i køleskabet.
Du må gerne lune flasken i mikrobølgeovn, bare du ryster flasken godt bagefter. Mikrobølger varmer nemlig “ujævnt”. Pas på, at mælken ikke er for varm. Den skal være cirka 37 grader. Test eventuelt temperaturen ved at sprøjte et par dråber mælk ud på indersiden af dit håndled – den må ikke føles hed. Men kold mælk kan ikke anbefales, lun mælk i sutteflasken virker beroligende og tryghedsskabende for din baby.
Du må gerne bruge vand fra en vandhane med kogende vand, når du tilbereder MME.
Sæt dig eller læg dig med barnet i favnen, når det får flaske. Spørg din sundhedsplejerske eller læge til råds, hvis du er i tvivl om dit flaskebarns ernæring. Er du holdt op med at amme, fordi du ikke kunne få det til at fungere, så læg alligevel dit barn til brystet, hvis du har lyst. Lidt ammemælk er bedre end ingen ammemælk, men husk – børn kan sagtens have det godt som flaskebørn.
Kilde:
Sunde børn. Sundhedsstyrelsen 2019.