En sammenligning af brystmælk fra 36 danske og 32 finske kvinder viste, at der var 121 forskellige hormonforstyrrende stoffer i brystmælken. Danske kvinders brystmælk havde et højere indhold af svært nedbrydelige hormonforstyrrende stoffer som fx Dioxiner, PBC, pesticider og flammehæmmere.
Både Finland og Danmark er nordiske lande med mange ensartede betingelser, og man har endnu ikke fundet forklaringerne på forskellene.
Hvad betyder de hormonforstyrrende stoffer?
Drengebørn og mænd i Danmark har ringere sædkvalitet og flere tilfælde af fx misdannelser af kønsorganerne og testikelkræft sammenlignet med de finske mænd. Og en tidligere pubertet hos pigerne i Danmark, som ses i disse år, kan også være et tegn på de hormonforstyrrende stoffer.
Er det en god ide at holde op med at amme?
Fordelene ved at amme opvejer langt de hormonforstyrrende stoffer. Der er rigtig mange fordele for både mor og barn ved at barnet ammes. Det giver fx færre infektionssygdomme hos barnet, det er ernæringsmæssigt sammensat så det passer til barnets behov.
Hvad kan I så gøre?
I kan følge myndighedernes råd om at undgå miljøskadelige stoffer, som vi har sat på i en vedhæftet artikel. I kan spise og drikke økologisk, hvor det er muligt. Så ved I, at jeres familie får mindst muligt skadelige stoffer gennem mad og drikke. I kan også interessere jer for indholdet af fx flammehæmmere, ftalater og andre stoffer i PC’ere, møbler gulvtæpper mv. De stoffer er kendt for hormonforstyrrende virkninger.
- Du kan vælge økologisk mad og drikke i familien
- Når I skal købe nyt kan I gå efter miljømærkede produkter (fx Blomsten og Svanen)
- Mange beklædningsgenstande og ting i hjemmet indholder hormonforstyrrende stoffer. Du kan sætte dig ind i, i hvilke produkter, du med fordel kan prioritere. Se sst.dk
- Miljømyndighederne har 9 gode råd til gravide kvinder, som du kan følge. Du kan se dem ved at klikke på artiklen øverst til højre.
Vi følger med i myndighedernes anbefalinger
Der kommer hele tiden en strøm af undersøgelser, som granskes af myndighederne og giver anledninger til, at de anbefaler forældre eller kommende forældre om hvordan det er fornuftigt at forholde sig. Du kan altid gå ind og se på sundhedsplejersken.dk, hvordan de aktuelle anbefalinger er.