Hvorfor malke ud?
Måske har du brug for at malke ud i en kortere tid, hvis dit barn ikke kan få fat om dit bryst. Det kan være fordi brystet er meget spændt, eller at dine brystvorter er så ømme eller sårede, at det simpelthen gør for ondt, at lægge dit barn til brystet. En anden situation er, hvis du af en eller anden grund skal være væk fra dit barn. Du kan have brug for at malke ud gennem længere tid, hvis du har født for tidligt, dit barn er sygt og ikke har kræfter til at sutte effektivt hos dig. Eller hvis du ønsker, at dit barn skal have din modermælk, men du ikke kan eller vil amme.
Det er især nemt, hvis du kan lære at malke ud med hånden
Begynd med at finde den beholder frem (fx en nyskoldet sutteflaske eller skål), som du vil opsamle den mælk i, som du malker ud. Vask dine hænder med vand og sæbe, inden du begynder. Sæt dig godt til rette, og læn dig gerne lidt forover.
Du skal nu have mælken til at løbe
Derfor skal du slappe af, trække vejret dybt og tænke på dit barn, eller have det ved siden af dig. Du stryger let, men fast, med din hånd og gerne i små cirkelbevægelser, mod brystvorten. På den måde stimulerer du, at mælken begynder at løbe, også kaldet nedløbsrefleksen. Føler du dit bryst er tungt, kan du støtte det med den ene hånd, mens du stryger med den anden hånd.
- Godt at nedkøle mælken med det samme
Godt fat om det brune område
Du anbringer nu dine fingre i kanten af det brune område. Din tommelfinger skal være på den ene side og din pege- og langfinger på den anden side af din brystvorte. De to sidste fingre stritter bare.
Nu malker du ved at presse hånden forsigtigt ind mod din brystkasse. Og du klemmer fingrene sammen om mælkegangene – og slip igen. Du gentager det et par gange, slip, og flyt hånden lidt, så du får mælk ud fra forskellige steder i brystet. Tag fat igen pres ind og sådan forsætter du. Klem og slip.
Bliv ved med at malke, indtil du føler dit bryst er blødt eller slapt, og mælken ser mere kraftig ud. Den første mælk er normalt mere vandig og med et lidt blåligt skær. Når du har fået taget og vænnet dig til det, kan du sandsynligvis malke 50-100 ml ud ved en udmalkning.
Når mælken ikke løber mere
Så stimulerer du nedløbsrefleksen igen og gentager hele processen. Du kan også skifte bryst eller stimulere begge bryster samtidigt. Du skal ruste dig med lidt tålmodighed, for det skal læres som alt andet i denne verden, og kræver lige lidt øvelse og tilvænning. Men når du har fundet taget, så kører det også bare.
Du kan også anvende en brystpumpe (mælkesuger)
Der findes tre forskellige typer. En manuel brystpumpe, som dog er lidt besværlig, da den kræver to hænder. En batteridreven brystpumpe, som er mere effektiv, og som normalt kan anvendes med én hånd. De fleste vælger at anvende en elektrisk brystpumpe, især hvis man skal malke ud over længere tid. Uanset hvilken type du evt. vælger, skal du sikre dig, at den er både effektiv og behagelig. Afgørende for dig er, at tragten har den rigtige størrelse. Mange mødre skal have en tragt, som er større en standard. Er tragten for lille, kan det give dig problemer med ømme eller sårede brystvorter, brystbetændelse og for lidt mælk. Du skal også kunne regulere vakuum (suget). Er det for kraftigt, har du øget risiko for at beskadige dine brystvorter.
Er udmalkningsudstyret varmet op til legemstemperatur, er det nok mere behagelig for dig, når du malker mælken ud. Du kan også tænke på, om udmalkningsudstyret indeholder sundhedsskadelige stoffer som fx bisphenol A. Du kan spørge, hvor du køber eller lejer udstyret, eller du kan se det på fabrikantens informationer.
Du anbefales, at begynde at malke ud hurtigt og helst inden for de første 6 timer efter, at dit barn er født. Bedst ved at lægge dit barn til brystet, ellers ved at stimulerer mælkeproduktionen med en brystpumpe.
Kilder:
• Guldager E. År 1 – når I har fået barn. Lindhart og Ringhof Forlag A/S 2008.
• Jensen, LS. Amning – få en god start. Politikens Forlag. 2008.
• Sundhedsstyrelsen: Amning – en håndbog for sundhedspersonale 2018.