Hej Tea
Toxoplasmose er sjælden blandt gravide i Danmark – også sammenlignet med gravide fra lande i det sydlige Europa.
Hvis du har været udsat for smitte, tilrådes det, at du får taget en blodprøve, der kan bekræfte eller afkræfte din mistanke, gerne så tidligt som muligt i graviditeten.
For at undgå toxoplasmose kan du:
1. Undgå at spise råt eller ikke gennemstegt kød.
2. Det er meget vigtigt at have god hånd- og køkkenhygiejne.
3. Undgå at smage på fars ved madlavning.
4. Vask grønsager og frugt grundigt.
5. Benyt handsker ved kontakt med jord eller vask hænderne grundigt bagefter.
6. Undgå upasteuriseret mælk.
7. Undgå direkte kontakt med kattebakke, lad en anden person end den gravide tømme og skolde bakken hver dag.
Om der er fare ved det salami, du har spist, kommer helt an på måden, pølsen er tilberedt på. Råt eller ikke gennemstegt kød er farligt, men hvis kødet opvarmes til 66 grader i 3 minutter eller nedfryses til minus 18 grader i 3 døgn, er der heller ikke længere nogen fare ved at indtage kødet. Og rygning, saltning og bestråling vil også ødelægge parasittens cyster og dermed er det ikke farlig at spise maden.
Håber mit svar har gjort dig lidt klogere.
Mange hilsner
Vibeke Samberg
Sundhedsplejerske, cand. scient. soc.