Hvad kan jeg gøre, hvis jeg er gravid?
- Vask dine hænder tit eller brug håndsprit. Vær især opmærksom, når du har været ude blandt andre mennesker, før du skal spise m.v.
- Host eller nys i dit ærme – ikke i dine hænder.
- Har du symptomer på sygdom, også kun lette symptomer, så bliv hjemme, indtil du er rask.
- Mindsk den fysiske kontakt (håndtryk, kram og kys) og undgå sociale aktiviteter.
- Bed andre om at tage hensyn.
Følger du disse råd, kan du hjælpe med at forebygge smittespredning og beskytte dig selv og andre mod smitte. Børn kan også sprede smitte, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du hjælper dine børn med at overholde de generelle hygiejneråd, så smittespredning begrænses. Er du i tvivl om, hvorvidt du skal gå på arbejde, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du taler med og aftaler nærmere med din leder.
Ud fra et udvidet forsigtighedsprincip med fokus på det ufødte barn skal gravide medarbejdere i dagtilbud 0-6 år fra graviditetsuge 28 (28+0) have hjemmearbejdsplads uden udgående funktioner fra hjemmet.
Undersøgelser og konsultationer under graviditeten
Hvis hverken du eller din partner viser tegn på eller er testet smittet med CO-VID-19, er det Sundhedsstyrelsens anbefaling, at dine aftaler om konsultationer, og hvordan du forholder dig i forbindelse med fødslen, forløber som aftalt.
Personer med milde symptomer, der bor med fx en gravid, der skal beskyttes mod smitte. Her kan din egen læge vurdere, at en person, der deler husstand med en gravid, skal henvises til test, for at afklare om der er sygdom med COVID-19.
Hvis du har symptomer eller er testet positiv for COVID-19, vil jordemoderen overveje, om konsultationen kan foregå telefonisk, eller om din konsultation skal udsættes til 48 timer efter, at symptomerne er gået væk.
Hjemmefødsel er ikke mulig, hvis nogen i hjemmet eller du selv er testet positiv eller har symptomer på, at du har COVID-19.
- Regionerne har aflyst forældre- og fødselsforberedelse.
- Du og dine nærmeste kan forhåbentlig nå at indstille jer på situationen, inden du skal føde.
- De digitale medier med både fotos og lyd, kan komme til gavn på mange måder. I kan optage fotos og små filmklip med lyd.
- Hvis det er muligt, er det godt at tale sammen om, hvordan de pårørende og venner kan hjælpe. Der er sikkert mange, der gerne vil fabrikere mad til fryseren, ordne indkøb (på behørig afstand), eller hvad I har brug for.
- Har I andre børn, der skal sørges for, så har de behov for forberedelse, alt efter hvad det enkelte barn kan magte.
- Det er fornuftigt at have en ny plan parat, fx hvis din partner bliver syg, hvem kan være med til fødslen i stedet, eller hvis dem, der skal være sammen med dit barn, bliver syge? På den måde kan I måske undgå at skulle træffe svære beslutninger i en presset situation.
- I kan på forhånd sende besked ud til jeres vennekreds, hvor I fortæller, hvordan I gerne vil have det.
- Tag imod al den hjælp, som I har brug for - og lyst til at modtage.
Fødslen
Når du kontakter fødestedet, fordi du mener, fødslen er begyndt, vil jordemoderen tale med dig, især med henblik på om du eller din partner eller en anden person, der skal være med dig under fødslen, har symptomer på eller har COVID-19.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder, der kommer på sygehus for at føde de testes for COVID-19 for at beskytte personalet, der arbejder på sygehuset.
Det er vigtigt, at du kontakter fødestedet i god tid, hvis du allerede har symptomer på eller har fået påvist COVID-19. Så giver du personalet muligheder for at forberede din indlæggelse.
Jordemødre og andre sundhedspersoner, bruger maske og beskyttelsesbriller/visir til alle fødsler, for at beskytte både dig og sig selv mod smitte. Den fødende behøver ikke benytte værnemidler, da personalet gør det.
Der er på nuværende tidspunkt ikke viden om, hvorvidt smitte kan overføres fra mor til barn via moderkagen eller i forbindelse med fødslen, og det ser for nuværende ikke ud til, at spædbørn er i særlig risiko for alvorlig sygdom.
Selv om en mor kan smitte barnet efter fødslen, kan adskillelse have en række negative effekter på barnet. Det anbefales derfor ikke, at mor og barn adskilles, selv om mor har COVID-19, med mindre den nyfødte er for tidligt født og skal indlægges på neonatalafdeling. Man skal heller ikke nødvendigvis være indlagt.
Ingen smittede partnere med til fødslen
- Smittede personer må ikke være på sygehuset, med mindre de har brug for behandling.
- Er partneren smittet med COVID-19 må vedkommende ikke komme med til fødslen.
- Det er kun partneren eller, hvis det ikke er muligt, en ledsager, der må være med under fødslen. Søskende og bedsteforældre skal altså blive hjemme.
- Hvis partneren er syg med COVID-19, skal vedkommende holde sig fra barnet, indtil vedkommende har været symptomfri i to døgn.
Amning
- Mødre, også de der har COVID-19, må amme som alle andre.
- Der er ikke – hos smittede – fundet smitstoffer i modermælken.
- Har moren viruset, så anbefales det, at brystet vaskes med vand og sæbe før amning. Det anbefales også, at moren har maske på, når hun ammer.
- Anbefalingerne om hygiejne, fx at vaske hænder hyppigt, holde afstand og bruge håndsprit, er væsentlige at følge.
Mødre med COVID-19 vil modtage information og rådgivning fra sundhedspersonalet om yderligere forholdsregler. Alle familier med et nyfødt barn, hvor mor er bekræftet smittet med COVID-19, tilbydes direkte telefonisk henvendelse til fødestedet de første tre uger efter udskrivelsen.
Efter fødslen
- Det anbefales, at alle mødre og børn udskrives få timer efter fødslen.
- Screeninger af nyfødte efter fødslen, fx PKU-test og hørescreening, gennemføres på fødestedet. Fødestedet informerer om tid, sted, og hvordan du ellers skal forholde dig.
Kilder
Sundhedsstyrelsens vejledning: Håndtering af COVID-19: Gravide og fødende kvinder samt partnere og det nyfødte barn. 19. marts 2020 samt opdatering af vejledningen den 24.3., 1. 4., 11.04. og 30.4. 2020.
Vejledning for gradvis, kontrolleret genåbning af dagtilbud. Forebyggelse af smitte med COVID-19. Sundhedsstyrelsen version 3. 10.04.2020
Håndtering af COVID-19: Retningslinje for sundhedsplejen 30.03.2020.