Ind imellem overrasker kroppen med sin utrolige indretning. I graviditetens uge 35 filtrerer moderkagen således 1000 liter blod dagligt. Det svarer til den mængde, der kan være i en madras, der er 2 meter på hver side og 25 centimeter høj.
Moderkagen er som et kæmpe filter, der sier næringsstoffer, ilt og mange andre stoffer fra moren til barnet. Barnets og morens del af kredsløbet er tæt forbundet, men mor og barn deler hverken blod eller blodårer.
Livgivende ilt og næringsstoffer
Fra morens blod kommer ilt, næringsstoffer (fx protein, sukker, fedt, vitaminer og mineraler), andre stoffer (fx nogle hormoner og enzymer) samt vand. I barnets krop giver næringsstofferne energi til barnet, der vokser, bliver tykkere, udvikler sig og bevæger sig. Alt imens går affaldsstofferne den modsatte vej fra barnets navlestreng over moderkagen til morens krop, der udskiller affaldsstofferne.
Moderkagen vokser i takt med, at barnet bliver større og den er på sit højeste omkring graviditetens uge 35. Efter den tid bliver gennemstrømningen gradvist mindre frem til fødslen.
Fostervandet har smag
Imens moderkagen arbejder på højtryk for at give barnet næring og ilt, hygger barnet sig i fostervandet. 99 % af fostervandet er almindeligt vand, men det indeholder fx også enzymer, hormoner samt sukker og smagsstoffer, som kommer fra den mad og de drikkevarer, som moren har indtaget. Barnet drikker af fostervandet (det sutter og synker), dets nyrer filtrerer vandet, og barnet tisser det ud i livmoderhulen igen. Barnet er derfor vænnet til de forskellige smage, det har fået fra morens mad og drikke.
Der er en stor omsætning af fostervandet, som ved hjælp af barnets filtrering i slutningen af graviditeten bliver udskiftet ca. hver 3. time. Omkring fødselstidspunktet er der ½ – 1 liter fostervand.
Navlestrengen
Blodet, der løber gennem navlestrengen, transporterer alt, hvad barnet har brug for. Navlestrengen består af noget geleagtigt væv, som omslutter tre blodårer – to navlearterier og en vene. Navlevenen transporterer iltrigt blod med næringsstoffer til barnet fra moderkagen, og navlearterierne sørger for, at affaldsstoffer fra barnet kommer tilbage til moderkagen. Navlestrengen er omkring ½ meter lang ved fødslen.
Både gode og mindre gode stoffer
Det er dog ikke kun de gode og sunde stoffer, som ender i barnet gennem blodet. Barnet får desværre også stoffer, som det ikke har så godt af. Men hvis du ved hvilke kilder, de skadelige stoffer kan komme fra, har du bedre mulighed for at undgå dem.
- I luften – dampe fra maling, partikler fra spraydåser, parfumerester, cigaretrøg, brænderøg, bilos o.l.
- Gennem hud og slimhinder – sundhedsskadelige stoffer fra creme, shampoo, hårfarve, parfume o.l.
- Det du spiser og drikker - alkohol, rester fra bekæmpelsesmidler, tilsætningsstoffer, konserveringsmidler o.l.
- Evt. medicin, du tager. Tal med lægen, før du evt. dropper medicinsk behandling.
Du kan læse sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
Kilde: Miljøstyrelsen