Det er en gammel skik at smykke sig i og på huden. Der har været mange trends i tidens løb. Lige fra fuldriggeren på sømandens svulmende overarm i 50-erne til nutidens kunstfærdige små diskrete fingerringe og til andre mennesker, hvor huden nærmest fremstår som ét stort lærred for yndlingstatovøren.
Gravid og lyst til at markere
Tatoveringer er for rigtig mange i dag et ønske om at udtrykke sig selv som person med udsmykning af kroppen. Og hvorfor ikke, når der netop sker det nye: ”HURRA, VI VENTER BARN!”. Den glade begivenhed er da oplagt at fejre med en ny tatovering…
Ved du det om tatoveringer og graviditet?
Hvis du er gravid eller prøver på at blive det, så skal du måske lige overveje en ekstra gang. I det blæk, som tatovøren bruger, kan der være sundhedsskadelige stoffer, som kan påvirke et foster. Hvis du har eksem, psoreasis eller tendens til at danne grimme ar, når du har sår, der skal hele op, så er der grund til at være ekstra påpasselig.
Det er blækket, der er i søgelyset
I 2012 gik miljøministeren ud og forbød 13 tatoveringsfarver på grund af en uacceptabel forøget risiko for kræft. Og en undersøgelse har vist at 10 procent af den nyindkøbte blæk indeholdt bakterier fra producenten.
For en række af de kemiske stofferne er der stor usikkerhed, når det kommer til hvor meget af det kemiske stof, der skal ind i kroppen, før det udgør en risiko. Man ved heller ikke hvor store mængder farve, som kroppen optager.
Spot på tatovør, hygiejne og hvad der er i blækket
31. maj 2018 vedtog Folketinget Tatoveringsloven, og loven trådte i kraft 1. juli 2018 og er senest revideret i 2020. Alle tatoveringssteder skal registreres, tatovører skal gennemgå et kursus i hygiejne, der skal være tjek på hygiejnen hos tatovøren, og der er rammer for tatoveringer (fx at man skal være over 18 år for at blive tatoveret, det er ikke tilladt at tatovere på ansigt, hals og hænder). Det er sikkerhedsstyrelsen der har ansvaret for at have tilsyn med tatovører.
Lidt tal om tatoveringer:
15 procent af alle voksne har en tatovering
Lidt flere mænd end kvinder har en tatovering
Trenden er, at flere helt unge får tatoveringer
Man skal være 18 år før det er tilladt for en tatovør at lave en tatovering
Tatoveringer i ansigt, på hals og hænder er ikke tilladt
Kilder:
Tatovørloven: Lov nr. 695 af 8. juni 2018.
Værd at vide om tatoveringer. Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital.
Retsinformation lovgivning tatoveringsloven 2018.