Teknologisk Institut har for Miljøstyrelsen undersøgt forbrugsmønstret i af sexlegetøj fremstillet af plast eller gummi. Der er udført kemisk screening for sundhedsproblematiske stoffeaf 16 forskellige stykker sexlegetøj og af de 16 er de 6 stykker analyseret for, hvor mange af visse problematiske stoffer fra sexlegetøjet, der trænger over i en væske (migrationstest). På baggrund af analyserne vurderedes de udvalgte stoffer rent sundhedsmæssigt.
- Gravide og ammende bør ikke bruge sexlegetøj af blød plast
- Undgå sexlegetøj lavet af PVC
- Brug kondom over dildoer m.m.
- Brug vandbaseret glidecreme.
Blød plast
I en del sexlegetøj er blød plast en væsentlig bestanddel og det viser sig i en del tilfælde at være blødgjort vinyl (PVC), hvor blødgørerne kan udgøre op til 70 % af materialet. De blødgørere, der anvendes er af ftalattypen (DEHP, DNOP, DINP). Ftalater og PVC har vist sig at have hormonforstyrrende effekt, og derfor er det væsentligt at overveje, hvordan du kan undgå disse stoffer.
Vejledning fra producenterne til forbrugerne
Meget af sexlegetøjet sælges over internettet , forbruget er stærkt voksende, og der er ofte ingen vejledninger for brugen, hvor der er fokus på de miljømæssige forhold eller indholdsbeskrivelser af produkterne.
I forbindelse med undersøgelsen har et lille udvalg af fysiske butikker, der sælger sexlegetøj besvaret et spørgeskema. Ud fra besvarelsen af skemaet konstateres det: ” (butikkerne) har vist sig at have meget begrænset materialeviden. Men man råder kunder, der er i tvivl med hensyn til eventuelle sundhedsskadelige effekter fra materialet, til at trække et kondom over emnet, hvis det er en vibrator. Vask af produkterne før og efter brug med mildt sæbevand er også blandt anbefalingerne”.
Miljøstyrelsen resumerer resultaterne af undersøgeserne sådan:
“Sexlegetøj kan indeholde en række stoffer som f.eks. ftalater som DEHP og DINP (blødgørere), fenol, carbondisulfid, organiske tinforbindelser m.fl. En del af disse stoffer kan frigives i forbindelse med brugen af sexlegetøjet.
Rapporten viser, at det ikke er forbundet med sundhedsfare at anvende sexlegetøjet ved normalt brug (1 gang om ugen). Der er dog for nogle af vibrator /dildoernes vedkommende en (mindre) risiko for især gravide og ammende ved 1 times dagligt brug”.
Kilde
Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i sexlegetøj, Miljøstyrelsen 2006