I nogle år sker det, at antallet af personer med kighoste bliver så mange, at der er tale om en epidemi. Se også Wiki – Kighoste – for mere information om selve sygdommen.
I efteråret 2019 steg antallet af registrerede kighostetilfælde, så der er frem til 18. december 2019 var mere end 3.000 diagnosticerede tilfælde. På baggrund af den eksisterende viden vurderede Sundhedsstyrelsen, at de gavnlige effekter ved vaccination af gravide mod kighoste under epidemien, var det rigtige at gøre Derfor blev alle gravide tilbudt kighostevaccination i forbindelse med den 3. undersøgelse hos den praktiserende læge omkring uge 32.
Formålet med kighostevaccination i graviditeten er at beskytte spædbørn i de første levemåneder, før barnet selv kan blive vaccineret i 3-måneders alderen samt inden barnet er fuldt vaccineret ved 12-måneders alderen. Kighostevaccination i graviditeten er sikker for både mor og barn, og medfører god beskyttelse af barnet mod kighoste i månederne efter fødslen. Studier har vist, at kighostevaccination kan forebygge mellem 40 og 90% af kighostetilfælde hos spædbørn. Kighostevaccination i graviditeten er vist ikke at påvirke graviditet og fødsel negativt, ikke at give øget forekomst af komplikationer i spædbarnsalderen og at være sikker ift. amning. Ligesom for andre vacciner er den mest almindelige bivirkning lokalreaktioner på indstikssted.
I januar og februar 2020 blev der påvist henholdsvis 874 og 851 tilfælde af kighoste i Danmark. Alt tydede derfor på, at kighosteepidemien endnu ikke var overstået, men fra den 12. marts og resten af måneden blev der kun påvist 43 tilfælde. Om det skyldes tiltagene på grund af COVID-19 eller færre testede er dog usikkert i følge Statens Serum Institut.
Tilbuddet om vaccination var gældende frem til 31. december 2022. Det er endnu ikke besluttet om tilbuddet skal fortsættes. Se mere her.
Kilde:
ssi.dk
sst.dk