Kære 27-årige mor in spe,
Tak for dine spørgsmål.
Jeg forstår godt din bekymring, ikke mindst fordi du har aborteret i uge 12 for ikke så længe siden. Og jeg synes, at du gør dig nogle fornuftige tanker om, hvad du kan gøre.
Her i Danmark er reglerne sådan, at når en arbejdsgivet bliver opmærksom på, at en medarbejder er gravid, skal det vurderes, om medarbejderen er udsat for påvirkninger, der kan indebære en fare for graviditeten eller i forbindelse med amningen. Hvis det vurderes, at der er en risiko ved den gravides arbejde, skal arbejdsgiveren tage skridt til at nedsætte denne risiko, eller til at overføre den gravide til et mere sikkert arbejde. Hvis det ikke er muligt, skal arbejdsgiveren beslutte, at den gravide ikke må beskæftige sig med det pågældende arbejde.
Arbejdspladsen og skiftende arbejdstider
Arbejdstilsynet har oplyst, at der ikke er noget i den videnskabelige litteratur, som direkte fraråder nattevagter, når man er gravid. Men en enkelt dansk undersøgelse har vist, at risikoen for abort er fordoblet, hvis kvinden har fast natarbejde. Der er ganske vist ikke dokumentation for, at det skulle være problematisk at have et par nattevagter om måneden, når man er gravid.
Men der er tegn på, at skiftende arbejdstider kan indebære, at man mister søvn, og det medvirker til stress, ligesom meget gående og stående arbejde i den sidste del af graviditeten kan medføre lavere fødselsvægt hos barnet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at gravide friholdes for extra-/overarbejde, og at skiftende arbejdstider undgås. Myndighederne opfordrer i øvrigt, at man medvirker positivt på arbejdspladsen fx til nødvendige ændringer i arbejdstid eller i opgaver. Har du ikke et godt og positivt netværk af kolleger omkring dig, taler det for, at du bør forsøge at frigøre dig fra aften- og natarbejde .
Det er sikkert ikke relevant for dig, men erfaringer viser, at problemer med aften- og natarbejde kan forstærkes med en uhensigtsmæssig brug af alkohol.
Tobaksrøg
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide ikke udsættes for tobaksrøg i omgivelserne (passiv rygning) – hverken i hjemme eller på arbejdspladsen. De sundhedsskadelige stoffer og partikler i røgen påvirker både den gravide og det ufødte barn. Det er ikke samme slags partikler, der er i stearinlys og i tobak! Begge dele påvirker os negativt, men tobak har flere giftstoffer end lys. Fosteret er meget sårbart over for den slags skadelige påvirkninger, fordi hjernen og organerne er under udvikling. Moderkagen fungerer også dårligere, hvis moderen ryger.
Der er foretaget undersøgelser, som har vist øget risiko for spontan abort og for tidlig fødsel hos gravide, der har været udsat for tobaksforurenet luft. Desuden medfører tobaksrygning, at vægten af barnets organer nedsættes, og alt i alt reducerer rygning barnets samlede fødselsvægt. Børn født af mødre, der har røget i graviditeten, får en dårligere lungefunktion, flere luftvejsinfektioner og større risiko for at udvikle astma og mellemørebetændelse. Spædbørn og småbørn, der udsættes for passiv rygning, får oftere astmatisk bronkitis, og bliver oftere indlagt for det. Risikoen for vuggedød er desuden øget, hvis moderen har røget under graviditeten, og hvis barnet efter fødslen udsættes for passiv rygning.
Sundhedsstyrelsen fraråder derfor tobaksrygning både under graviditeten og under amningen, fordi røgens skadelige stoffer går i mælken. Mødre, der ryger, producerer mindre mælk og har sværere ved at få amningen i gang.
Det er en god idé, at forældre, der er rygere, deltager i et kursus i rygeafvænning. Og man ved, at chancen for at blive røgfri på et kursus stiger, hvis både kvinde og mand deltager.
Jeg kan kun støtte dig i dine egne overvejelser.
Det er vigtigt, at du igennem din graviditet fastholder en god balance mellem arbejdstid og fritid, og især holder aften- og natarbejdet nede på et beskedent niveau. Det er generelt det rigtige at fastholde en rolig og regelmæssig døgnrytme, når du er gravid. Det er, som sagt, vigtigt, at du bliver friholdt for ekstra arbejde, overarbejde, og langvarigt stående og gående arbejde, ligesom skiftende arbejdstider bør undgås, især i den sidste del af graviditeten. Det har også stor betydning, at du har et godt netværk af kolleger omkring dig, og at kollegerne medvirker positivt til nødvendige ændringer i arbejdstid eller opgaver. Har du ikke det, er du dårligere stillet.
Jeg vil foreslå, at du i første omgang tager en snak med din kæreste, om ikke du skulle se at få dine aften- og nattevagter reduceret til nogle få gange om måneden i starten – for siden at undgå aften- og nattevagter helt i de sidste tre måneder af graviditeten. I anden omgang bør du drøfte spørgsmålet med din læge, din sundhedsplejerske og din jordemoder. Herefter håber jeg, at du har fået klaret dine tanker og er rustet til en snak med din arbejdsgiver.
Jeg synes, at I bør overveje rygestop af hensyn til jeres kommende barn. I kan ringe direkte til STOP-linien på telefon 80 31 31 31, eller selv gå ind på websitet www.stoplinien.dk. Det kan I også tale med lægen, jordemoderen og sundhedsplejersken om.
Jeg kan ikke vide, hvor meget tobaksrøg, du udsættes for på dit arbejde og derhjemme, men det bør bestemt indgå i jeres overvejelser. Et røgfrit miljø er klart bedst for dit foster.
Hvor kan du læse mere?
Barn i vente. 6. udgave, Sundhedsstyrelsen 2010. Du kan også finde den på internettet på websitet http://sundhedsstyrelsen.dk/publ/publ2010/cff/graviditet/barn_i_vente_10.pdf
Jeg håber, at mine informationer og svar kan bringe jer videre, så I kan træffe nogle gode beslutninger for jer selv og det barn, I venter.
Med venlig hilsen
Per Vagn-Hansen
Speciallæge i samfundsmedicin