Farlig soyamælk – fødevarestyrelsen fraråder brug

Bonzoy Soy Milk har et alt for højt indhold af jod, og måske er forbrugere fra Danmark stødt på produktet, som er farligt selv i små mængder. For børn er en acceptabel dosis mindre end 5 ml.

Fødevarestyrelsen advarer forbrugerne mod at indtage soyamælk af mærket Bonzoy Soy Milk, som har et meget højt indhold af jod, og dermed udgør en sundhedsrisiko, hvis man drikker mere end bare 30 ml. om dagen.

Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke oplysninger om, at det japanske soyamælkeprodukt er sendt til Danmark. Men produktet er eksporteret til bl.a. Tyskland, Storbritannien og Spanien. Det kan derfor ikke udelukkes, at det også findes på det danske marked.

Ti syge i Australien

De australske myndigheder informerede kort før jul verdenssundheds-organisationen WHO om sygdom (thyrotoxicosis) hos ni voksne og et barn, der havde indtaget det pågældende produkt. Større mængder af jod i kroppen påvirker skjoldbruskkirtlen og dermed stofskiftet. Symptomerne er, at man føler sig dårligt tilpas.

Farlig i selv meget små mængder

Bonsoy-soyamælken er beriget med ’kombu’, et produkt udvundet af tang, som indeholder en meget høj koncentration af jod. Det betyder, at en acceptabel daglig dosis for en voksen let bliver overskredet allerede ved indtagelse af mere end 30 ml. af den pågældende soyamælk om dagen – svarende til indholdet af 1/8 kop. For et lille barn vil acceptabel daglig dosis være mindre end 5 ml.

Kassér produktet

Forbrugere rådes til at holde sig fra Bonzoy Soy Milk, hvis de finder det på danske butikshylder. Skulle nogen allerede have købt det, enten i udlandet – eller i Danmark, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man kasserer produktet og meddeler sin lokale fødevareafdeling, hvor produktet er købt.

Find den lokale fødevareafdeling på fvst.dk/foedevareregion

Kontakt
For yderligere oplysninger:
Tenna Jensen, Fødevareberedskabet, tlf. 33 95 62 35