Den kristne påske
I den kristne tro er påsken kirkens største højtid, hvor man mindes Jesus korsfæstelse langfredag og hans genopstandelse påskemorgen.
I den katolske tid havde man ophøjet ægget til at symbolisere opstandelsen, og præsterne velsignede æggene i påsken.
Efter reformationen i 1536 måtte kirken ikke længere velsigne æg til stor fortrydelse for bønderne, for først når et æg havde været henne kirken, var det blevet et ”rigtig” påskeæg.
Den jødiske påske
Både den jødiske påske, pesach og den kristne påske ligger meget tæt på hinanden. I år begynder den jødiske påske den 30.marts og slutter den 6.april, og den kristne starter den 1.april og slutter den 5.april.
Pesach er den vigtigste højtid for jøderne, og navnet pesach er hebraisk og betyder overskridelsesfesten. Navnet kommer af, at det var den dag, hvor dødsenglen med påbud fra Jahve overskred, dvs. gik forbi israelitternes huse, og dræbte alle egypternes førstefødte. Sederaften har en central placering i fejringen af pesach og hele familien samles til denne højtidelighed.
Midt på bordet står sederfadet med mad, der symboliserer udgangen fra Egypten. Fx står der en skål med bitre urter, der symboliserer bitterheden i slavetilværelsen, og en skål med revne æbler og mandler, smagt til med sukker, vin og kanel, der illuderer den teglmasse, som israelitterne fremstillede sten af til huse til egypterne. Under det symbolske måltid, læser husfaderen op af bogen, Haggadah Sel Pesach, der på dansk er oversat til ”Fortællingen om Pesach”.
Trille påskeæg
En leg, der ifølge Iørn Piø, er blevet leget i det meste af Europa siden 1500 tallet. Legen kan leges både inde og ude. Hvis der leges udendørs, stiller deltagerne sig i række øverst på en bakke, og efter tur triller de de hårdkogte æg ned ad bakken.
Det gælder om at ramme flest mulige af de andres æg. Legen kan fortsætte til en af deltagerne har vundet de fleste æg. Legen kan også leges inden døre ved at stille et bræt op på skrå
Påskeægs skattejagt
En tradition fra Mellemeuropa og England, hvor børnene går på skattejagt efter harens æg, bruges også i Danmark. Om aftenen påskelørdag har forældrene gemt malede æg i stuerne eller i haven.
Påskemorgen går jagten ind. Haren er for længst forsvundet, men de dekorerede æg bliver fundet og måske byttet til et chokoladepåskeæg.