Flere duftstoffer bør deklareres
“Menthol og vanillin er blandt de 127 parfumestoffer, som SCCS nu vurderer, er så allergifremkaldende, at du skal kunne styre uden om dem, hvis de er i en shampoo eller creme.
– EU’s eksperter vurderer, at det ikke kun er de nuværende 26 deklarationspligtige parfumestoffer, som kan være et problem, hvis man vil undgå allergi fra parfume. Det kan derfor være en god ide at gå udenom alle parfumestoffer, hvis man vil være forsigtig”, siger Rikke Bille, testkoordinator og souschef i Informationscenter for Miljø & Sundhed.
SCCS bekræfter, at de 26 parfumestoffer, som i 1999 blev udvalgt til at skulle deklareres på produkter til personlig pleje samt vaske- og rengøringsmidler stadig giver allergi hos forbrugerne. Derudover vurderer de, at 101 andre parfumestoffer også bør fremgå af emballagen.
- gå efter produkter til personlig pleje, rengøring og tøjvask med Den blå krans, så er du sikker på, der ikke er parfume eller andre kendte allergifremkaldende stoffer i. Er der oveni købet et af miljømærkerne Svanen eller Blomsten på, sikres du til en vis grad også mod stoffer, som er miljøbelastende og kan påvirke sundheden på andre måder.
- gå efter svanemærkede plejeprodukter, der er beregnet til børn. Svanen tillader nemlig ikke parfume i produkter til børn, men der må godt være lidt i, når det er til voksne.
- undgå at bruge produkter, der indeholder parfume. Du kan ikke altid se i deklarationen, om et produkt indeholder parfume. Hvis der står ’parfume’, ’parfum’ eller ’aroma’ kan du regne med, at der er parfume i. Men hvis det ikke står der, kan du ikke være sikker på, at det er uden parfume. Du kan vælge produkter, der skriver, at de er uden parfume på emballagen.
- nøjes med at bruge parfume, aftershave og lignende til festlige lejligheder.
- holde parfumestoffer væk fra kontakt med din hud, ved f.eks. at bruge det på tøjet (tjek dog først om det pletter). Men husk at parfume også kan genere luftvejene hos dig selv og andre.
Hjælp til forbrugeren
Indeholder indholdsdeklarationen ord som ”parfume”, ”parfum” eller ”aroma” , ved du, at der er tilsat parfume til produktet. Men når et bestemt duftstof nævnes ved navn, har den enkelte forbruger mulighed for at gå udenom netop dette stof. Det er en fordel for dem, som har fået konstateret allergi overfor bestemte stoffer.
Hvordan fortolkes lovgivningen?
I et notat fra Miljøstyrelsen forklares, hvordan man skal fortolke lovgivningen om parfume i kosmetik. Her står blandt andet: ”Hvis et produkt er mærket med ”parfumefrit”, ”uparfumeret” eller ”ikke tilsat parfume”, og produktet samtidig indeholder et eller flere af de deklarationspligtige parfumestoffer, vil der altid være tale om vildledende markedsføring, uanset om stoffet er tilsat for at konservere, for at give duft eller lignende. Det samme gælder alle øvrige parfumestoffer.
Der skelnes mellem om parfumestofferne er tilsat eller fx indgår som en ingrediens i en råvare. Udsagnet ”ikke tilsat parfume” kan derfor ikke anvendes i tilfælde, hvor produktets indhold af parfume stammer fra en råvare, selv om man som producent vil kunne anføre, at man ikke har tilsat parfumestoffet.
Æteriske olier eller planteekstrakter kan indeholde parfumestoffer. Såfremt en æterisk olie eller planteekstrakt indeholder parfumestoffer må udsagnene ”parfumefrit”, eller ”uparfumeret” eller ”ikke tilsat parfume” ikke bruges.”
Hvad er parfumer?
Parfumer består typisk af æteriske olier opløst i denatureret sprit. Olierne er ofte af vegetabilsk oprindelse, dvs. fra planter eller blomster som rose, jasmin, liljekonval, lavendel, fyrrenåle osv. Der anvendes også animalske olier til dufte. Duftkomponenter fremstilles ofte syntetisk. En parfume kan bestå af få duftstoffer, men det er mere almindeligt, at den indeholder en række forskellige duftstoffer. Typisk vil en blanding af parfumer i et produkt indeholde mellem 10 og 300 duftstoffer.
Parfumer fås i mange forskellige koncentrationer og udformninger. Den mest koncentrerede er selve parfumen. Dernæst kommer ”Eau de Parfum” og cremeparfumer, som har et parfumeindhold på 15-20%. ”Eau de Toilette” har et indhold på 2-6% og ”Eau de Cologne” 2-4%. Cremer og lotions, der er parfumerede, indeholder omkring 0,1-0,3% parfume.
Parfumeallergi
Den væsentligste risiko ved brug af parfume og parfumerede produkter er allergi.
I Danmark har ca. 2-4% af befolkningen parfumeallergi. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på parfumestoffer, og det er umuligt at forudsige, hvem der risikerer at få parfumeallergi. Både naturlige og syntetiske parfumestoffer kan give allergi. Den hyppigste årsag til allergi er faktisk naturlige ekstrakter. De første tegn på allergi kan være rødme, kløe, knopper eller blærer på huden. Jo længere tid, man har parfumen på huden, jo større er risikoen for allergi. Det betyder at cremer, deodoranter og parfumesprays indebærer større risiko end fx shampoo og sæbe, der skylles af efter brug.
.
Kilder:
Forbrugerkemi – miljøstyrelsens hjemmeside.