Der findes ikke noget, der er sjovt hele tiden. Heller ikke den længe ønskede fritidsaktivitet.
Børn tænker kun på det sjove
Børn forestiller sig alt det sjove, når de tænker på den eftertragtede fritidsaktivitet: ”Halloo, hvor skal jeg score mål!”, ”Det bliver SÅ fedt at kunne danse lige som dem i fjernsynet”. Og det bliver det også … noget af tiden. Men der vil også blive dage, hvor det regner eller er mørkt udenfor, eller hvor den lille fodboldspiller eller danser er træt efter en lang dag i børnehave eller skole og ikke har lyst til at skulle afsted til fritidsaktiviteten. Eller måske har han/hun faktisk fundet ud af, at det alligevel ikke lige er sagen med bolde eller discomusik.
Som forældre kan det være svært at finde ud af, hvad man skal gøre, når ens barn ikke vil afsted.
Fritidsaktiviteter er mere end bare sjov
Fritidsaktiviteter skal som udgangspunkt være sjovt og noget, dit barn har lyst til. Men hvis barnet får indtryk af, at det altid skal være sjovt, får det et urealistisk forhold til læring og livet i det hele taget.
Det at gå til en fritidsaktivitet er nemlig så meget mere end bare at fordrive tiden med noget sjovt. Når dit barn går til en fritidsaktivitet gør det sig en masse erfaringer med det at lære noget nyt og med at opleve succeser og komme sig over nederlag. Det lærer også en masse om at begå sig socialt i et aktivt fællesskab, tage imod fælles beskeder og vente på tur. Det får venner og lærer selv, hvordan man er en god ven.
Og nogle gange får man en bold i maven, eller kan ikke finde ud af trinene. Det er også en del af det at gå til en fritidsaktivitet og være ved at lære noget nyt, blive bedre til noget. Det er barnet ved at finde ud af, og det hjælper du det med ved at sørge for, at det kommer afsted – også når det ikke har så meget lyst.
Et aktivt fritidsliv giver bedre trivsel
En undersøgelse, lavet af Børnerådet i 2014 blandt 2000 børn i alderen 13-14 år, viser bedre trivsel blandt børn, som har aktiviteter i fritiden, end blandt børn, som ingen fritidsaktiviteter har. Kilde: Børnerådet – Analyse: 13-åriges fritidsliv.Hvis du altid giver efter og lader barnet blive hjemme, når det ikke har lyst til at komme afsted, gør du det en bjørnetjeneste. Du lærer det, at alting altid skal være sjovt. Og sådan forholder det sig desværre ikke i resten af den verden, som barnet er i gang med at stifte bekendtskab med. Du er faktisk i gang med at gøre dit barn mindre robust.
Når det så er sagt, så sker der selvfølgelig ikke noget ved, at Esther bliver hjemme fra svømning en enkelt gang, fordi hun er træt, eller alle har mere brug for at slappe af end at skulle ud i efterårsmørket med håndklæde og badedragt.
Det er ok at skifte mening … og fritidsaktivitet
… og alting med måde! Det er jo helt reelt, at dit barn, efter at have afprøvet springgymnastik i en sæson, finder ud af, at det alligevel ikke var noget for ham, og at han bedre kunne tænke sig at prøve kræfter med svømning. Hvis du støtter dit barn i det, understøtter du også barnets evne til at mærke efter og dets fornemmelse af, at det er ok at vælge noget andet, hvis man har valgt det forkerte i første omgang.
Fysisk aktivitet giver godt humør
I disse iPad- og computer-tider har fritidsaktiviteter fået en endnu større betydning. For mange børn bliver fritidsaktiviteten nemlig et af de få steder, hvor de får rørt sig rent fysisk. Det gælder især de lidt større børn. Så hvis du har et barn, som spiller meget computer eller ser meget på iPad eller TV, er det ekstra vigtigt, at du får barnet afsted til en fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet er vigtig for at udvikle barnets motorik, men det er også vigtigt for det fysiske og psykiske velvære generelt. Fysisk aktivitet giver ikke bare gode muskler, men også godt humør, og mange undersøgelser viser også, at fysisk aktivitet øger børns koncentration og indlæringsevne.
Kilde:
www.boernerådet.dk