Der er meget godt at sige om fritidsaktiviteter. Dit barn oplever, hvordan det er at blive bedre til noget. Det lærer at være en del af et aktivt fællesskab, være social, tage imod fælles beskeder, vente på tur og dele succeser og nederlag med andre. Det får venner og lærer nye ting, og er det en fysisk aktivitet, får det også motion.
Vil hellere lege med far, mor og søskende
Men små børn har faktisk ikke noget egentligt behov for at gå til en fritidsaktivitet, før de bliver omkring 5-6 år. Når Theo meddeler, at han gerne vil gå til fodbold, er det ofte fordi, han har set de store drenge drøne rundt med seje fodboldsko og sports T-shirts på vej til fodbold. I virkeligheden vil han lige så gerne, eller måske endda hellere, sparke fodbold med mor eller far i parken eller i baghaven. For det allerbedste, små børn ved, er nemlig at lave noget sjovt sammen med far og mor.
Fritidsaktiviteter er forældrenes behov
Mange forældre er bange for, at de ikke stimulerer deres barn nok, hvis ikke de sørger for en eller flere fritidsaktiviteter. Og man kan føle et vist pres, hvis andre forældre har meldt deres børn til fritidsaktiviteter og underholder med det ved forskellige lejligheder. Men behovet er ofte mere forældrenes end barnets.
Input fra morgen til aften
Et lille barn er i gang med at lege og lære nyt, fra det slår øjnene op, til det går i seng. Det har ikke brug for ekstra input, når det kommer hjem fra børnehave. Faktisk har det i mange tilfælde mere brug for fred og ro … og for at være sammen med far, mor og søskende, hvis der er nogle.
Når dit barn bliver 5-6 år gammelt er det derimod fint at begynde med fritidsaktiviteter. Men vent med at melde dit barn til noget, indtil det selv giver udtryk for, at det gerne vil gå til fodbold, gymnastik, dans, eller hvad det nu kan være.
Undgå stress
Når så du melder Amalie til springgymnastik eller Malik til fodbold, så husk også resten af familien. Det hele skal kunne hænge sammen. Det er en rigtig god idé at vælge fritidsaktiviteter, som ligger i nærområdet, så der ikke skal bruges så meget tid på transport. Og aktiviteten skal også helst ligge på et tidspunkt, som passer eller kan passes ind i resten af familiens rytme. Fritidsaktiviteter skal være en fornøjelse og ikke skabe stress i familien.
Det må ikke være for svært
Det er også vigtigt, at du sørger for, at sværhedsgraden af fritidsaktiviteten passer til dit barn. Hvis barnet bliver meldt til noget, som er for svært, kan det blive en negativ oplevelse og ikke den givende positive oplevelse, som barnet får, når det har det sjovt og samtidigt lærer noget nyt.
… og hvad gør du så, hvis Amalie lige pludselig ikke gider at gå til springgymnastik længere? Læs mere om det her