Kummefryser eller skabsfryser?
Generelt bruger kummefryseren mindre strøm pr. liter end skabsfryseren, men optager mere gulvplads. Og selvfølgelig er det en fordel – også i en klimamæssig sammenhæng, at din fryser bruger så lidt energi som muligt, og at du vedligeholder den, så den ikke bliver en strømsluger og i øvrigt holder længe.
Vedligeholdelse
Når rimlaget er ca. ½ centimeter tykt, skal det skrabes af med en skraber af plast. Det er hverken nødvendigt at tage maden ud af fryseren eller slukke for strømmen.
Ved tykt islag
Hvis der er dannet et meget tykt rimlag, gør du derimod følgende:
Sluk for strømmen, tag madvarerne ud og pak dem ind i avispapir eller læg dem evt. i termotasker eller kurve med fryseelementer, aviser eller tæpper.
Brug aldrig hårtørrer eller andre elektriske apparater for at fremskynde afrimningen, da du risikerer at ødelægge skabet.
Rengøring
Tag kurve eller hylder ud, og vask dem med vand og opvaskemiddel. Tør også indersiden og ydersiden af med opvaskemiddel og vand.
Ved almindelig rengøring er der ingen grund til at bruge desinfektionsmidler. Hvis ydersiden af fryseren er af børstet stål, kan det fremover være lettere at rengøre, hvis du indsmører den rengjorte overflade med et tyndt lag syrefri olie, fx symaskineolie. Efter en halv time tørrer du det overskydende olie af.
Grim lugt
Hvis fryseskabet/kummefryseren har fået en rådden lugt, hvilket fx kan ske ved strømafbrydelse af den ene eller anden grund, kan du forsøge at komme ondet til livs på følgende vis: Afbryd strømmen, tøm skabet/kummefryseren og smør hele indersiden af ind i ymer eller yoghurt. Luk skabet og lad det stå 3-4 timer, og vask derefter med varmt vand.
Det er også muligt, at et desinfektionsmiddel fx Rodalon® kan fjerne den dårlige lugt. Hvis lugten ikke kan fjernes, skal du kontakte jeres forsikringsselskab, da det er muligt, at familieforsikringen dækker tabet af fryseren.