Hej Lesdis.
Tak for dit spørgsmål om vaccination, som er ret så omfattende. Du skriver ikke, hvorfor du ønsker at vælge andre tidspunkter for vaccination end de officielle, som er at man ved, 3 måneder, 5 måneder og 12 måneder vaccinerer mod: Difteri, stivkrampe, kighoste, polio, Haemophilus influenza type b (Hib) infektioner + pneumokoksygdom.
Det er jo sådan med sygdomme, at det er tilfældigheder om et barn bliver smittet, men det kræver, at der er nogen ”at blive smittet af”. Da der er mange børn, som er vaccineret, er der få syge at blive smittet af. Men det sker af og til at der er nogle få børn, som fx bliver smittet med kighoste.
Grunden til at blive vaccineret er jo også at være beskyttet gennem mange år. Og her er sygdommenes natur også meget forskellig. Fx er stivkrampe noget man får af en bakterie, der producerer et giftstof, som lammer muskulaturen, så den stivner (man kan ikke trække vejret selv, men må lægges i respirator). Infektionen kan komme ind i kroppen ved fx et hundebid eller at man får en rosentorn dybt ind i huden. Difteri er en helt anden infektionssygdom, som viser sig ved en kraftig halsinfektion, der kan brede sig til de indre organer, og den er i yderste fald dødelig – ligesom stivkrampe også er det. Den ses ikke i Danmark mere, men den findes i andre dele af verden. Og med de globaliserede samfund, vi lever i, så er det en sygdom, man får uden for Danmark – eller af personer, der kommer her til.
Da mange børn heldigvis er vaccineret, ser vi stort set ikke de sygdomme i Danmark i dag. Heldigvis. Ulempen er, at det er svært at forholde sig til vaccinationsspørgsmålet. For sygdommene, der vaccineres imod, dem ser man ikke mere. Så motivationen for at vaccinere, kan ligge på et meget lille sted hos mange forældre.
I et nyere dansk studie har det vist sig, at børn som vaccineres til tiden har færre indlæggelser på hospital og færre sygdomme end børn, som ikke er vaccineret. Men kalder det vaccinationers uspecifikke effekter. Man har endnu ikke helt klarlagt virkningsmekanismerne rent biologisk. Men forskerne mener, på nuværende tidspunkt, at der er tale om en aktivering af barnets immunsystem, som giver positive følgevirkninger efter vaccinationerne.
Du spørger til immunitet overført med modermælk. Og for de nævnte sygdomme kender jeg desværre ingen undersøgelser, som jeg kan henvise dig til.
Nu kender jeg ikke dine grunde til at du gerne vil udsætte vaccinationerne. Jeg vil anbefale, at du drøfter det med din praktiserende læge eller sundhedsplejerske. De kender til jeres situation og til dit barn, så de vil være bedre til at give præcis rådgivning.
I sundhedsplejersker.dk har vi i januar 2015 haft en temadag for fagfolk om vaccination. Du kan finde oplæggene her, hvis de måske kan tilføre dig yderligere viden.
Held og lykke med det.
Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.
sundhedsplejersken.dk