Kære majalaerke
Det kan godt være rigtig svært at føle sig afvist af sit barn, især når det gentager sig, som du oplever. Og den situation er det meget klogt at komme ud af. Du skriver, at du nødig vil ødelægge noget, som du syns er godt, men når det bliver et problem, så du får lyst til ikke at aflevere ham, så er der grund til at gøre noget.
Børn har svært ved overgange. Dvs. fra at være eet sted til et andet, og det er nok det, der sker for Frede. Han har haft det godt og er blevet leget med, og så er det ikke sjovt at skulle sige farvel. Og her er der brug for både dig og dine forældre til at hjælpe ham med det.
Dine forældre kan sagtens fortsætte med at forkæle ham og lege meget med ham, men de kan være en stor støtte og hjælp for Frede, når han kommer og går. Kort sagt: Det er ok at være glad, når han kommer og det er ok at være ked af det, når han skal slutte det sjove. Men det er ikke ok at afvise sin mor. Det er budskabet. Du skal have lov til at hilse på dine forældre, når I ankommer, drikke en kop kaffe mm. Og det syns jeg, både du og dine forældre skal sige til Frede. Du kan sige ’Mor/jeg må gerne være her og drikke en kop kaffe, så kan I lege, når jeg skal hjem’. Det samme når du henter ham ’Det er dejligt, at du har haft det sjovt, og du er ked af at du skal hjem. Men jeg må godt hente dig’. Og ’Du skal sige goddag/farvel til mig’.
Det er nemlig ikke godt for Frede at opleve, at han kan få lov til at afvise dig. Når han bliver stor og skal hentes fra fest med kammeraterne, så er det heller ikke ok at afvise dig. Du – og dine forældre – kan godt anerkende, at det selvfølgelig ville være Fredes ønske at blive længere, men det er ikke det samme som af afvise dig.
Dine forældre kan hjælpe ved at sige ’Vi har haft det sjovt. Og nu skal du hjem, og din mor må gerne hente dig’. Og ’Du skal sige rigtigt goddag og farvel til din mor’. Det skal de sige med overbevisning, så kan de nemlig hjælpe deres barnebarn til at klare overgangen på en for jer alle sammen bedre måde. Børn, der får lov til at afvise deres forældre, skal have hjælp til ikke at gøre det.
Mange venlige hilsner
Sundhedsplejerske og konfliktmægler
Marion Thorning