Kære EM
Som du sikkert også har læst dig til, så har et barn på 3 måneder endnu ikke en fast døgnrytme. I perioder kan de have et mønster, der ligner en rytme, men det er det ikke. Det ændre sig hurtigt, så det gælder om at nyde hver nat, der er gået godt og man har fået søvn, men man kan ikke regne med det.
Når du oplever, at din datter sover længe om formiddagen, så kan det skyldes, at du har meget mælk om morgenen og hun derfor bliver godt mæt og som følger heraf sover længe. Du kan forsøge at tilbyde hende oftere amning i løbet at dagen, men afviser hun, så er hun ikke sulten eller hun er for optaget af noget andet.
For nogle er det en løsning, at de ammer børn i denne alder i stille og kedelige omgivelser. Nogle skærmer barnet med en stofble, så det kan koncentrere sig om at spise. Du kan prøve at se, om det hjælper.
Når oplever, at hun sover mere uroligt om natten, så er det helt almindeligt, at børn ikke ligger stille, når de er oppe i den overfladiske søvn og hendes vekslen mellem dyb og overfladisk søvn forandrer sig. Det er også almindelidt, at de med deres megen fysiske aktivitet får vækket sig selv. (Måske har du glemt, at dit store barn også havde det sådan i denne alder?)
Du skriver hun sover i liften og hun skal måske have mere plads? - så prøv at lade hende sove med mere plads omkring sig.
Det er ikke en løsning, at sove i voksiposen, det er for varmt og vil hun sparke dynen af, så skal hun have lov til det.
Det at lægge en hånd på et uroligt sovende barn, kan nogle gange hjælpe dem til at finde ind i den rolige søvn igen.
Måske forstyrrer I voksne hendes søvn så, det er måske slet ikke en dårlig idé, at flytte jeres datter ind på børneværelset med hendes storebror. Børn har ofte en beroligende effekt på hinanden og kan hjælpe hende ind i den dybere søvn, at hun kan mærke, at han er der.
Til dit spørgsmål om, hvorvidt du stramt skal holde på at skifte mellem brysterne til hvert måltid, så vil jeg svare: Prøv dig frem - brug dine fornemmelser. Hvis du fornemmer, at du skal fortsætte på samme bryst, så prøv det af.
Håber du kan bruge rådene.
Mange hilsner
Vibeke Samberg
Sundhedsplejerske, cand.scient.soc.