De fleste gravide, som smittes med influenza eller covid-19, får et ukompliceret sygdomsforløb. Risikoen for et alvorligt forløb er d0g øget under graviditeten, og den stiger jo længere henne i graviditeten, du er. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen vaccination mod covid-19 og influenza til alle gravide i 2. og 3. trimester.
Vaccination mod influenza og covid-19 nedsætter den gravides risiko. Begge vacciner er sikre for kvinden og det ufødte barn.
Når du bliver vaccineret under din graviditet, bliver dit barn automatisk også beskyttet i den første tid efter fødslen. Hvis du ikke bliver vaccineret, vil du være en mulig smittekilde til influenza og covid-19, fordi du er barnets tætteste kontakt.
Tidligere vaccination eller sygdom
Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før eller er blevet vaccineret tidligere. Det skyldes, at der findes flere influenzatyper, og at influenzavirus kan ændre sig fra år til år. Derudover aftager effekten af vaccinen efter ca. et halvt år.
For covid-19 gælder, at tidligere sygdom eller vaccination formentlig giver en vis beskyttelse mod alvorlig sygdom, men du kan stadig blive smittet med covid-19 og er som gravid i øget risiko for et alvorligt forløb. Dette skyldes, at covid-19 virus ændrer sig, og at effekten af vaccinen aftager med tiden.
Hvis du er gravid og aldrig er blevet vaccineret mod covid-19 før, anbefales du at blive vaccineret allerede fra 1. trimester.
Hold dig opdateret
De offentlige anbefalinger og tilbud ændres løbende. Du kan altid søge opdateret viden på Sundhedsstyrelsens hjemmeside www.sst.dk eller få svar på dine spørgsmål ved at klikke ind her.
Hold god håndhygiejne
God håndhygiejne kan hjælpe os med at undgå spredning af smitte. Det gælder både i forhold til selv at blive smittet og til at smitte andre.
Du kan enten vaske dine hænder eller benytte hånddesinfektion.
Håndhygiejne er effektiv, når den udføres korrekt og på de rigtige tidspunkter. Hvis det ikke er muligt at vaske sine hænder, fx når du er ude, så kan du i stedet desinficeres dine hænder, fx med håndsprit.
Du kan læse mere om håndhygiejne og håndsprit her. På siden linkes der også til en quiz, hvor du kan teste dig selv.
-
Angående rejser
Udenrigsministeriets vejledning.
Kilder
Sundhedsstyrelsen sst.dk.
SSI.dk (Statens Serum Institut)
Dr.dk