Kære R’s forældre.
Tak for jeres mange gode spørgsmål til jeres datters puttevaner. I gør jer mange overvejelser, og jeg kan godt forstå, at I godt kunne tænke jer at sove uafbrudt om natten – hver nat.
Og I er jo helt klar over, at én ting er ønsker og drømme, men kunsten er at komme fra dem og så til de gode sove- og puttevaner for jeres datter og jer.
Du kunne godt tænke dig (mor) at stoppe amningen. Og det lyder da til, at det er tiden til det. Far vil gerne tage over med putning mv., og det er en strålende ide. Han har jo ikke den forjættende duft af mors mælk, så det er en rigtig fin plan. Hvis du skulle bevare en amning, så kunne det være en tår om morgenen, når hun vågner.
Jeg tænker, at I måske med fordel kan planlægge en del ændringer på én gang. Det må gerne være tydeligt for jeres datter, at noget nyt begynder for hende. I kan lave en soveplakat eller sovebog til hende, hvor I med fotos viser hende, hvad der skal ske, når hun skal sove. Det kan fx være et fotos med hende selv af forløbet (se næste afsnit), hvor hun spiser grød, får børstet tænder, er i bad, bliver puttet i sengen (og det er mørkt) – og et foto, hvor hun sover i sengen og det er mørkt. I kan læse bogen sammen med hende og snakke om, hvad der så sker.
Det er en god ide at give hende lidt massage og putte hende i et varmt bad, når hun har fået sin grød, og så får hun børstet tænder og bader før hun får nattøj på. Massagen virker afslappende og det varme bad får hendes kropstemperatur til at stige en smule. Når hun så bliver kølet lidt af (fx får nattøjet på), så falder hendes temperatur. Det temperaturskift kan i sig selv virke søvnfremkaldende. Som sidste efter nattøjet – giver I hende en tår vand af et krus og putter hende i det mørke værelse i sin egen seng. At læse bog kan I gemme til hun bliver lidt ældre. Den voksne der putter, kan give hende sovebamsen, et godnatkys og så forlade rummet. Nu skal hun selv falde i søvn stille og roligt. Se hvad der sker!
I kan evt. lade døren stå på klem og lave andre ting selv. Så hun kan høre, at der er nogen derude, men at hun skal sove nu. Når hun begynder at give lyd, kommer far og putter hende igen. Så snart hun er faldet til ro, forlader far rummet. Der er ikke noget med at vugge og andre metoder, som I tidligere har benyttet jer af.
Giv den nye model 1 – 2 uger, før I kan se hvordan og om den nye måde at putte på virker positivt. For det er vanerne I ændrer, og det tager sin tid. I kan bruge sovebogen/plakaten, så jeres datter ser, hvor I gerne vil hen. Hvis det er svært for hende, når I forlader hende i det mørke værelse, så kan I måske spille lidt beroligende musik for hende. Det virker søvndyssende for nogle børn.
Når hun vågner om natten, så er det far der kommer. Og hun får igen sovebamsen og en kop vand. Far beroliger og synger måske den samme sovesang, som da hun bliver puttet – eller der spilles den samme beroligende musik. Hvis der er behov for at far et nær på, så kan han tage en madras og lægge sig ved siden af hende, så hun ved at far er nær. Når hun er faldet helt i søvn kan far forlade hendes værelse i håbet om, at hun bliver ved med at sove.
Jeg lægger mærke til, at jeres datter ikke bryder sig om at blive nusset mv. Det er ikke alle børn, der holder af det. Det viser jer, at nusseri er den forkerte vej for hende.
I spørger mig, hvor længe hun må græde og være ked af det, når I putter hende. I udgangspunktet så skal det at komme i seng være dejligt og forbundet med ro og ikke med gråd. Samtidig får jeg fornemmelsen af, at I synes det er svært, at overlade det at falde i søvn til hende selv, og måske er her jeres største udfordring. Så det bedste er, at I med overbevisning er sikre på, at hun sagtens kan lære at falde i søvn selv.
Med et barn i jeres datters alder må I forvente en del tummel om natten stadigvæk. Det er jo godt at tune forventningerne til realiteterne.
Jeg er ret overbevist om, at i vuggestuen bliver hun puttet uden dikkedarer, og det er så det. Og så sover hun. Selvfølgelig er det noget andet for jer, men hun kan altså godt.
Jeg ønsker jer held og lykke med soveprojektet i den nærmeste tid.
Mange hilsner
Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.
Sundhedspljersken.dk