Hej Camilla.
Tillykke med jeres søn, og hvor gør I jer mange gode tanker. Jeg forstår virkelig, at det kan være irriterende med de mennesker, der gerne vil fortælle jer, at han skal have sut, så går det bedre – eller at at I skal….??? Men det er nok et vilkår, at mange gode mennesker i omgangskredsen føler sig kaldet til at komme med såkaldt ”gode råd”. Nu er det er jo jer, der kender jeres søn, og kan mærke, hvad han har behov for, og hvordan I har lyst til, at det skal være for jer og for ham.
Børn kan sagtens klare sig uden sut og det er – efter min mening – ikke synd for ham. Det handler om at få vaner, hvor barnet lærer at berolige sig selv. For nogle forældre bliver det en sut at sutte på – for andre en nusseklud eller blød bamse at gnide sig med osv. Og jeg kan forstå af jeres beskrivelser, at det arbejder I med – alle tre. Det lyder klogt, at I er bevidste om at adskille bryst og mælk fra det at falde i søvn. Det er rigtig fint, at du tager brystet ud, så han ikke falder i søvn, mens han bruger brystet som sut og beroligelse. Men at han falder i søvn ved ”egen kraft”.
Med hensyn til amningen, så er det godt at amme sådan, som du og han føler jer godt tilpas med. Det kan være at ”måltidsamme” nogle perioder af døgnet og at amme hyppigere i andre perioder. Du skal dog være opmærksom på, at den fede mælk kommer sidst i måltidet, når han sutter længe af det enkelte bryst. Og får han den sidste og fede mælk med, så bliver han godt mæt. Hvorimod hvis du ammer ham mange gange og lidt mere overfladisk, om du forstår, så får han mest af den mere vandrige mælk, der slukker tørsten. Men den mætter ikke så meget, som mælken sidst i måltidet. Så den fede mælk skal han også have noget af.
Din beskrivelse af jeres søns ”cykleri” omkring klokken 18.00 får mig til at tænke på, at han er urolig og måske overtræt? I kan jo forsøge jer med at farmand giver et dejligt varmt bad efterfulgt af lidt babymassage og på med nattøjet omkring klokken 17.00 – 17.30. Det kan være, at det får ham til at slappe af i kroppen til sovetid lidt før klokken 18.00. Hvor han kan blive ammet, så meget det er muligt. Og så kan man håbe på, at han sover dejligt, når han bliver lagt til at sove i halvvågen og mæt tilstand.
At han sutter meget på sine hænder kan have mange årsager. Han har sikkert gang i at opdage sine hænder (både med at sutte på dem og kigge på dem) – og det er begyndelsen til koordination af øje (at se) og hånd (at bruge hænderne bevidst til at tage noget med). Samtidig sanser han meget gennem at sutte på alting – altså både egne hænder men også andre ting som legetøj, jeres hænder osv. I bekymrer jer om han begynder at sutte på finger. I kan jo holde det under observation og følge, hvad der sker. Hvis I synes at han sutter især på tommelfingeren, som er den en sut, så kan I give ham en nusseklud i stedet (fx en ble eller bamse, der dufter af mors mælk), som han kan nuldre med eller en blød bamse.
Som du skriver er jeres søn ved at være ude over den spæde alder. Det betyder at døgnet nu begynder at få mere rytme. I kan måske hjælpe jer selv ved at I finder en rytme for døgnet, som gentager sig døgn efter døgn. Også vaner som I indarbejder fx om aftenen, hvor far kan spille en stor rolle for, at putningen til natten er noget, som han er meget aktiv omkring. Jo mere far og søn er sammen des tættere forhold. Der er mange muligheder for aktiviteter som fx at gå i svømmehallen og bruge babybassinnet eller at lege tumlelege på gulvet derhjemme, være i bæresele (hvor hans krop og ansigt vender ind mod far), køre tur i barnevogn osv.
I kan være opmærksom på, at han også kan have behov for aktivitet, når han bliver utilfreds. Det er jo ikke altid, at ”klager” handler om at blive ammet. Det kan være, at der bare skal ske noget andet. Det er også fint at tilbyde sjove aktiviteter, når han er godt tilpas. Det kan være at synge sange for ham, svinge ham i et lagen eller lægge ham i en gynge, I puffer til, hvis I har sådan én.
Held og lykke med det hele. Jeg synes ikke, at I forvirrer jeres søn med halve løsninher. I prøver jer frem, og det er rigtig godt!
Bedste hilsner
Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.