Kære Sigurd!
Tak for jeres tillid til mine evner som rådgiver, jeg vil gøre mit bedste for at leve op til jeres tiltro.
Du har helt ret. Spørgsmålene om behovet for en bedre nattesøvn for både forældre og børn dominerer i vores spørgsmål-svar. Så I er ikke alene om denne udfordring.
Hvis jeg skal analysere de fakta, du kommer med, er de følgende: Jeres søn er født ca. 2 måneder før termin, og det kan give regulationsforstyrrelser (fx med hensyn til soverytme, mad, grædende barn osv.) på grund af et umodent nervesystem, mave-tarm system mv., og dem har I oplevet. Jeg vil lige understrege, at de erfaringer vil en del forældre med børn født til terminen også have!
Du skriver også om hans manglende evne/vilje til at falde i søvn. Og der kan jeg supplere med, at børn i jeres søns alder ikke bevidst med deres vilje undlader at falde i søvn. Det kommer først langt senere. Det kan være, at I føler det sådan, at han med vilje ikke vil sove, men det har han simpelthen ikke hjernekapacitet til, før han er et sted mellem 1 og 3 år.
Jeres søn vil endnu i et stykke tid have behov for at få mad om natten. Han bliver ammet, og det giver ham både mad og nærhed, nogle basale behov, der skal tilfredsstilles. Ud over det, så kan jeg forstå, at han vågner efter 1 – 2 timer med et skrig. Det svarer rent tidsmæssigt til, at han gennemgår en søvncyklus, kommer op i en overfladisk søvnfase – og vågner. Heldige forældre har børn, der ikke vågner i den overfladiske søvn! De børn bliver måske let urolige, bevæger sig, siger lyde, drømmer lidt og dykker så igen ned i en dybere søvnfase og fortsætter i næste søvncyklus.
Vi vågner jo alle sammen adskillige gange hver nat og falder så hurtigt i søvn igen, at vi ikke kan huske, at vi vågnede. Desværre vågner jeres søn op – og det med et skrig. I kan forsøge at sætte en alarm (vibrator på telefonen?) ca. 15 minutter før I tror, han vil vågne, og så ændre I lidt på hans sovestilling eller pakke ham tættere ind i voksi-posen i håb om, at den lille ændring får ham til at fortsætte med søvnen.
I kan også forsøge at give jeres søn et dejligt varmt bad, en gang massage og amning så meget som mulig, lige inden I putter ham i voksiposen for natten. Husk at der skal være helt mørkt og køligt i det rum, hvor I putter ham. Mørket er med til at styre ”hans indre ur”, og spore kroppen ind på, at det er nat og tid til nattesøvn. Der produceres faktisk nogle søvnfremkaldende hormoner i hjernen, når det i hjernen registreres (gennem de lukkede øjenlåg) at det er helt mørkt.
Tillykke med at I er ved at have styr på, at jeres søn falder i søvn i løbet af 10 – 15 minutter. Det er godt gået med den baggrund, I har haft. Og man ved, at de vaner og rutiner, som I er ved at vænne ham til, de er altafgørende for hans søvnmønster. Men så længe han er under 8 – 10 måneder (mindst), så er det nok klogt, at I indstiller jer på, at han vågner om natten de allerfleste nætter. Og glæde jer over, hvis der pludselig er en nat, hvor det ikke er sådan.
Det betyder også, at den som tager natteroderiet har behov for at få yderligere søvn om dagen, muligvis gå tidligt i seng osv. Og måske har i venner eller familie, som kan køre et par timer med ham i barnevogn af og til, så den der er hjemme kan tage sig en ekstra lur.
Først når han nærmer sig 1-års alderen, kan I begynde at tænke på, at han højst sandsynligt sover natten igennem. Og det gælder altså ikke for alle børn. Nogle vågner også om natten som 1 ½ årige, ligesom andre børn sover igennem, fra de er 1 måned.
Når han har vænnet sig til ske-mad og til at drikke vand i 9 – 12 måneders alderen, så kan det være et fint tidspunkt at slutte natteamningen og give ham vand i stedet, når han vågner.
Selv om jeg ikke kan give jer en opskrift, så håber jeg alligevel, at I har fået lidt flere ideer, I kan prøve, og nogle pejlemærker I kan bruge.
De bedste hilsner
Else Guldager
Sundhedsplejerske ph.d.
Sundhedsplejersken.dk