Sygdommen viser sig ved høj feber, påvirket almentilstand, hovedpine og for det meste stivhed i nakke og ryg, så børnene ikke kan bøje hagen ned til brystet. Du kan bede barnet kigge ned mod navlen, hvis det er så stort, at det kan samarbejde.
Meningitis er en meget alvorlig sygdom. Man vaccinerer nu mod den tidlige form for bakteriel meningitis, HIB-meningitis og pneumokokmengitis, når barnet er 3, 5 og 12 måneder gammelt, (se også Vaccinationer), men virus-meningitis og andre sjældne typer af bakteriel meningitis vaccineres der ikke imod.
Spædbørn kan have diffuse og ukarakteristiske symptomer på sygdom. Selv et meget sygt spædbarn kan have ingen eller måske en meget lille temperaturforhøjelse, eller spædbarnet kan have lavere temperatur end normaltemperaturen. Barnet kan være blegt, sløvt og irritabelt.
Derfor skal man altid kontakte sin læge, hvis man har et helt lille barn, som virker anderledes end ellers, især hvis det er slapt og passivt i forhold til, hvordan det plejer at være, eller hvis det græder hele tiden.
Har et sygt barn røde prikker på huden, pletter eller store røde plamager, hvor farven ikke forsvinder, når man presser et glas imod huden, er der grund til mistanke om den såkaldte smitsomme meningitis Hos spædbørn kan fontanellen føles spændt og være som en lille bule.
Søg omgående lægehjælp.
Meningitis, som børn vaccineres mod
Hib- og Pneumokokmeningitis
Hib er en forkortelse af navnet på bakterien, Haemophilus influenzae type b, der kan forårsage hjernehindebetændelse. Der kommer pludselig feber, hovedpine, opkastninger, og den syge bliver døsig eller urolig, måske uklar. Der vil ofte være spændinger i nakke og ryg, så foroverbøjning af hovedet er smertefuldt og vanskeligt. Hos spædbørn kan fontanellen være spændt. Symptomerne kan i begyndelsen ligne influenza. Hib-bakterien kan også give andre alvorlige sygdomme som strubelågsbetændelse og blodforgiftning.
De alvorligste sygdomme, der forårsages af pneumokokker, er pneumokokmeningitis og pneumokokblodforgiftning. Sygdommene kan forekomme enkeltvis eller samtidigt og kaldes under ét invasiv pneumokoksygdom.
Især børn rammes
Hib-meningitis (hjernehindebetændelse) forekommer især hos børn under tre år. Før indførelsen af vaccination var der 60-80 tilfælde af Hib-meningitis om året i Danmark. I gennemsnit døde to børn, og 10-20 børn fik hørenedsættelse eller andre blivende skader på nervesystemet. Efter indførelsen af vaccination er sygdommen stort set forsvundet. De meget få tilfælde, der er, ses hovedsagligt hos voksne.
Pneumokoksygdom forekommer især hos børn under 2 år og ældre over 64 år. For børn under 2 år var der i perioden 2000 – 2005 ca. 50 tilfælde pr. 100.000 pr. år. Pneumokoksygdom er sjælden hos større børn og voksne. For ældre over 64 år var der i samme periode ca. 70 tilfælde pr. 100.000 pr. år.
Hib-vaccination har siden 1993 været en del af børnevaccinationsprogrammet. Vaccination mod pneumokoksygdom har siden oktober 2007 har været en del af det danske børnevaccinationsprogram. Den vaccine der for tiden anvendes indeholder 13 af de i alt 91 pneumokoktyper. I en opgørelse foretaget før vaccination mod pneumokokker blev indført i Danmark anslog man, at denne vaccine ville forhindre 9 ud af 10 tilfælde af invasiv pneumokoksygdom hos børn under 5 år om året. Pneumokokker var den hyppigste årsag til bakteriel hjernehindebetændelse i Danmark. Bakterien kan også forårsage mindre alvorlige sygdomme som akut mellemørebetændelse, bihulebetændelse og lungebetændelse.
Vaccinationerne mod de forskellige meningitisformer gives, når barnet er 3, 5 og 12 måneder gammelt.
Kilde:
Sunde børn 2019.
Statens Serum Institut. www.ssi.dk.