Små hårde hvide knopper i et nyfødt barns ansigt er ofte talgknopper. De er tegn på, at barnet producerer for meget talg, som tilstopper hudens porer. De forsvinder af sig selv, så dem skal man lade være. Hvis man piller i dem, risikerer man at efterlade ar.
Hvis knopperne er rødgule udenom og ligner små bumser, er det hormonknopper. Dem skal du også lade være, for de forsvinder af sig selv i løbet af to til fire uger. Der sker store hormonforandringer i barnet. Mens det var i livmoderen var der også hormoner fra moren i blodet, efter fødslen har barnet selvfølgelig de hormoner, det selv producerer, og det er en forandring, der kan give anledning til de såkaldte hormonknopper. Fotografier af nyfødte børn og spædbørn er ofte retoucherede, så knopper mv. er fjernet.
Eksemer kan være følgevirkninger efter varme (varmeknopper – de forsvinder hvis huden køles af), men også udslæt på grund af virus- eller infektionssygdomme som fx skoldkopper, skarlagensfeber, tredagesfeber eller den 5. børnesygdom. Der kan også være tale om børneeksem (se Eksem). Vis huden til lægen eller sundhedsplejersken eller tag eventuelt et vellignende billede med et digitalkamera, når det er særlig slemt. Det kan du vise lægen eller sundhedsplejersken.