Papiret sendes til analyse på Statens Seruminstitut, og man får kun besked, hvis der er noget usædvanligt ved testen. Er alt i orden, så hører man ikke noget. Tidligere kaldtes prøven PKU-prøven fordi testen også kan afsløre, om barnet lider af Føllings sygdom (phenylketonuri). I prøven ser man også efter tegn på andre sjældne stofskiftesygdomme. Der gives informationer på fødestedet om, hvad testen omfatter. Alle de sygdomme, man tester for, har det til fælles, at det har stor betydning, at behandle barnet fra det er helt lille. Nogle af sygdommene kan give alvorlige skader, fx hjerneskader, hvis de ikke opdages og behandles.
Det gør ondt, når barnet får det lille stik, og barnet vil græde. Trøst barnet, fx ved at lægge det til brystet. Nogle steder bruger man at give barnet en anelse sukkervand på tungen lige før stikket. Det virker smertestillende. Det er vigtigt, at det er mor eller far og ikke en fremmed, der holder det lille barn, når det bliver stukket. Et lille barn forbinder ikke den person, der holder det, med stikket. Tværtimod vil barnet føle sig trøstet og mere trygt, hvis det er i én af sine forældres favn.
Hvis du har født hjemme eller er blevet udskrevet tidligt, vil du af jordemoderen få besked om, hvor og hvornår du skal henvende dig for at få lavet hælblodprøven.