Såfremt barnet får feber og virker sløjt nogle dage efter, at forkølelsen er startet, og efter at barnet har været feberfrit, bør man tænke på, om barnet har udviklet komplikationer til forkølelsen det kan ofte – men ikke altid – være mellemørebetændelse eller lungebetændelse, og man bør søge læge.
Forkølelser smitter. Smitte kan i nogen grad begrænses ved god hygiejne. Vask krus, tallerkner, bestik og legetøj i meget varmt opvaskevand eller i opvaskemaskinen. Vask hænder tit, også på børnene. Vær meget påpasselig, når du pudser næsen på barnet – væk med næseklude med det samme og vask hænderne grundigt bagefter.
Den tætte indendørs kontakt i daginstitutioner og dagpleje kombineret med for lidt omtanke på hygiejnen er, især om vinteren, befordrende for smitte. Er der forkølelse i familien, er omhyggelig håndvask og opmærksomhed på smitte og smittekilder et godt våben.
Spædbørn, der ammes, kan have svært ved at die, når de er forkølede. Det kan hjælpe at holde barnet så opret som muligt, når man ammer. Man kan også dryppe en lille smule saltvand (kan købes i små ampuller på apoteket) i hvert næsebor, før barnet ammes. Det løsner slimen i næsen en smule. Det er også muligt at suge sekretet ud med en suger, som kan købes på apoteket , hos materalister og i babyudstyrsforretninger. Et forkølet spædbarn vil ofte bede om at få brystet tilbudt hyppigere end ellers.