Børneorm er små sytrådtynde hvide orm som er cirka en centimeter lange. Det er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark og den huserer i perioder i institutioner hvor børn putter alt i munden
Selv om det hedder børneorm kan voksne også smittes. Ormene smitter fra menneske til menneske, man får æg i munden og så udklækkes det i tarmen.
Smitten sker især gennem hænder, legetøj, toiletbræt osv. æg kan også overleve i støv og på håndtag i flere uger Og hvis et medlem i en familie får børneorm, spreder det sig hyppigt til de øvrige familiemedlemmer.
Barnet er generet af kløe omkring endetarmsåbningen, typisk om natten og under den varme dyne og piger kan klage over at det klør i skridtet. symptomerne er ikke alvorlige, men som anført ofte ret generende. Forældre opdager tit børneorm ved, at de ser små (det vil sige cirka en centimeter lange), trådtynde orm omkring barnets endetarmsåbning eller i barnets afføring. De kan også ses i skedeindgangen.
Har man børneorm, bør man tage bad om morgenen, for at fjerne æg og orm omkring endetarmen. Æggene kan ikke ses. Det er vigtigt, at alle i familien – det vil sige både børn og voksne – vasker hænderne grundigt efter hvert toiletbesøg og før hvert måltid.
Man bør skifte sengetøj og undertøj hyppigt, specielt 7-10 dage efter behandlingen. Ormeæg dræbes ved vask af sengetøj på 60 grader.
Hvis flere familiemedlemmer er smittet, skal de behandles samme dag.
Man behandles med noget medicin som er receptpligtigt og som findes såvel flydende som i tabletform. Medicinen skal tages 3 gange, men der skal være 2 uger imellem hver gang.Det er meget vigtigt at gøre som beskrevet, ellers er der nogle af ormene der overlever og så kan det starte forfra. Børn med orm må modtages i institution