Spædbarnet på et luftigt sted.
Når dit spædban er udenfor, og det er meget varmt, så vælg et sted, hvor det ikke trækker. Men det må gerne lufte lidt. Der bliver hurtigt varmt direkte i solen i en barnevogn. Især hvis barnevognen er mørk, for så tiltrækker den solens varme. Derfor – ved varme ind i skyggen med barnevognen. Når spædbarnet kun har undertrøje/body uden ærmer og en ble på, så kan det komme af med sin overskudsvarme. Har det ingen hue på, så kan det afgive endnu mere varme, fordi hovedet er relativt stort i forhold til kroppen.
Luft i vognen.
Af en eller anden grund tror mange forældre med spædbørn, at de skal sætte en stofble for barnevognsåbningen. Den siges at skulle beskytte barnet mod solen, mod fluer og myg, mod indtryk og måske også hjælpe barnet til at finde ro. Jeg kender ingen videnskabelige kilder, der kan bekræfte det – og det er helt sikkert heller ikke undersøgt. Men een ting kan jeg love jer ud fra min sunde fornuft og erfaring, det bliver MEGET varmt og tæt.
Væk med bleen i varmen
Dit barn skal have luft – masser af luft. Så du vil opdage, at dit barn får det meget bedre, når det kan få frisk luft at trække vejret i, og der ikke er tæt og stillestående luft omkring det. Det kan også godt være tilfældet med et myggenet, som også er tæt at have over barnevognen. Er det i aftenskumringen, hvor temperaturen er nede på 18 – 20 grader og myggene svirrer, så er ideen god. Men er det høj sol og 25 grader, så er nettet med til at holde temperaturen oppe.
Det er de voksne, som styrer.
Det kræver opmærksomhed i begyndelsen, men så vænner du dig til det. Lag på lag og forskellige muligheder med påklædningen (fx både en bluse af bomuld og en i uld), det giver fleksibilitet. Har barnet en kortærmet undertrøje/body og ble på, så er det måske nok.
Trin for trin får barnet mere varme, når du tilføjer:
Et lille tæppe eller en ble over sig.
En bomuldshue.
En kortærmet tynd bluse i bomuld.
Et par korte bukser i tynd bomuld.
En bomuldsbluse med lange ærmer.
En sparkedragt med fødder i bomuld.
En ulden trøje med lange ærmer.
En dyne.
Vanter og sokker.
Mærk temperaturen.
Foran på brystet eller i nakken lige under tøjet er gode steder at mærke sig frem. Du putter fingrene/hånden godt ned under tøjet på den bare hud, så ved du om dit barn er varmt og tørt med en passende temperatur. Er det godt varmt og eventuelt svedigt, så skal det have noget af tøjet af eller svales af et skyggefuldt sted med en let brise.
Er det koldt, giver du det lidt mere tøj på. Eller du sætter det et sted, hvor der er lidt varmere.
- Børn op til 2 - 3 år kan ikke selv mærke om de har den rette temperatur.
- Lag på lag metoden er god, så kan du tage på eller af, så det passer.
- Temperaturen skifter hurtigt med vejret, så opmærksomhed er væsentlig.
- Når dit barn mosler rundt, bliver det varmt - når det sover, bliver det køligt.
- Børn i varmen har brug for ekstra vand/væske/ammetår, så de får nok at drikke.
- Husk at fjerne ble, skærme mv.fra barnevognsåbningen, det gør luften varm og stillestående omkring barnet.
- Lad barnet opholde sig i skyggen, hvor det lufter lidt - og stil også barnevognen der.
Godt med tøj i reserve
Det er altid godt at have en varmere hue, en lille trøje, bluse, tørklæde, en jakke eller et ekstra tæppe. Så er du forberedt på temperaturskift, hvis det skirfter fra varme til kølighed.
Kunsten er at mærke på barnet af og til og tage tøj af eller på i et tempo, så barnets temperatur kommer til at passe. Er spædbarnet køligt, kan du også svøbe det ind i et tæppe, det varmer.
Barnets termostat er usikker
Et barn op til 2 – 3 år kan ikke selv mærke, om det er for koldt eller for varmt. Så her er det de voksne, som skal være barnets temperaturregulator og sørge for, at barnet har en passende temperatur.
De nyfødte børn
De allermindste børn har et umodent kredsløb i de første uger af deres liv. Det betyder ofte, at hænder og fødder er kølige og eventuelt blålige, selv om spædbarnets temperatur er tilpas, når du mærker det på kroppen. Det må du bare acceptere, at sådan er det.
Masser af væske
Børn sveder i varmen og har behov for ekstra væske, som vi voksne også har det. Tilbud om masser forskelligt til at drikke – uanset om det er bryst, vand eller kølige – det er rigtig godt. Bliver der ubalance i regnskabet, kan barnet få væsnemangel (dehydrering). Og det kan være kritisk – især for spædbørn.
Kilde:
Sunde børn. Sundhedsstyrelsen 2017.