Omtanke og lag på lag.
Hvad skal dit barn lave, når det kommer ud? Forventer du masser af bevægelse og tumlen i sneen, så skal barnet ikke have alt for meget tøj på. Eller skal I på en tur, hvor den mindste blandt andet skal sidde i klapvognen, så er lidt mere påklædning eller en varm dyne/tæppe en god ide. Hvordan vejret arter sig, betyder selvfølgelig også noget. Er det -15 grader, meget vind (se også chill-faktor) og snefald, så er det én ting. Hvis det er lige under frysepunktet, vindstille og høj sol, så er det en anden sag.
Vi begynder med undertøjet
Allerinderst skal et barn være varmt og tørt. I stærk kulde bliver et barn let svedigt med mange lag tøj på. Uldent undertøj er godt i den situation, fordi det både holder på varmen, isolerer og opsuger sved. Uldent undertøj findes i tynde kvaliteter, som ikke kradser (de allerfleste børn vil være tilfredse). Du kan evt. bruge en kvalitet der er en blanding af uld og silke.
En bluse af flece er en god ide som næste lag – eller en bomuldsbluse, som ikke må blive våd! For så isolerer den ikke for kulde. Det passer til den indetemperatur, som vi normalt færdes i. Hvis det er meget koldt udenfor, er en ulden trøje udenpå som næste lag en god ide..
Det yderste lag
En heldragt eller en todelt flyverdragt er god som det alleryderste lag. Den skal være både vind- og vandtæt. En heldragt er dejlig, fordi den ikke skiller på midten. Ulempen er, at det kan kræve lidt træning at komme ind og ud af den. Hvis I tænker på en todelt model, så er det godt, hvis bukserne har solide skulderstropper. For så undgår barnet at skille på midten, hvor der nemt kan opstå en kold zone. Hvis det yderste lag ikke er buldrende varmt, så giver det mere fleksibilitet. For man kan så regulere temperaturen med det ekstra uldne lag, barnet har som næste lag under overtøjet.
- Lag på lag er et godt princip, det gør påklædningen fleksibel.
- Uld inderst til at holde barnet varmt og opsuge sveden.
- Mellemlag evt. flece eller andet materiale, som isolerer.
- Ekstra lag uld hvis det er meget koldt.
- Overtøjet yderst skal være vind- og vandtæt.
- Varm på hoved, hals, hænder og fødder.
- Beskyttelse af huden mod udtørring og kulde.
INGEN snore i hætter og jakker
Lad være med at have snore omkring halsen eller i jakken. I en rigtig uheldig situation kan de i værste tilfælde komme omkring barnets hals, og det kan medføre kvælning. Brug i stedet andre løsninger på lukkemekanismer.
Hoved, hals, hænder og fødder
En hue af elefantmodel er god, fordi den varmer både hoved og hals samtidig med, at den sidder godt fast. En hue og en halsedisse har samme funktion. Men ørerne og halsen er udsatte for kulde, og her skal du sørge for, at dit barn er varmt nok. Et bomuldstørklæde kan være nok forår og efterår, men der må andre materialer til, når det er rigtig koldt. Her er uld det, der varmer og holder dit barn varmt.
Hænderne skal også være varme med vind- og vandtætte vanter. Du skal samtidig tage hensyn til, at barnet også skal kunne bevæge hænderne så meget som muligt.
Fødderne skal inderst have strømper, måske også i to lag med svedabsorberende og isolerende lag inderst og uld udenpå. Det afhænger selvfølgelig af fodtøjet, hvor meget der er nødvendigt. Sko eller støvler skal være så varme, at fødderne holder en passende temperatur ved hjælp af strømper og fodtøj. Fodtøjet skal også kunne modstå sjap og sne. Benvarmere kan give ekstra beskyttelse, hvis dit barn ikke har flyverdragt på.
Huden
Når det er frostvejr, afgiver huden fugtighed til omgivelserne, fordi frostluft har en meget lav luftfugtighed. Det virker udtørrende på huden. Samtidig er kulde hård ved huden. Det kræver ekstra beskyttelse, hvis du vil undgå, dit barn får ru hud og røde frostsprængte kinder. Vandfri creme kan smøres på, umiddelbart før dit barn skal ud. Det er også godt at smøre læberne, der let kan blive sprukne, hvis de ikke er beskyttede.
Hvis du ikke lige har noget vandfrit at smøre på, kan almindelig creme godt bruges. Men så skal du smøre dit barn ind allersenest 15 minutter inden, det skal ud i kulden. Såkan huden nå at opsuge vandet i cremen. Man kalder ofte vandfri creme for fedtcreme. Myndighederne anbefaler dig i øvrigt at bruge produkter mærket med Svanen eller Blomsten, så du ved at der ikke er sundhedsskadelige stoffer i.
Kilde:
Sunde Børn. Sundhedsstyrelsen og Komiteen for Sundhedsoplysning 2017.