Kære Jette
Det er en del af vores kultur, at vi går op i at spise pænt, så det er naturligt, at det er noget der optager jer. For at børn kan spise pænt, har de brug for at øve sig i en lang periode, hvor de skal prøve alt ting af, have fingrene ned i maden og maden op i håret mv. det er en del af børnenes naturlige udvikling. De skal også øve deres motorik, og her er det ikke kun spisesituationen der skal øves.
Motorisk udfoldelse og aktivitet er væsentligt og betydningsfuldt for børns finmotoriske udvikling. Endelig prøver børnene også grænser af i forhold til hvor langt de kan gå, med hensyn til at lege og kaste med maden. Det skal forældre hjælpe børnene med, ved at sætte tydelige rammer og grænser, som du beskriver at I gør.
På din beskrivelse af Jonas vanskeligheder, tænker jeg, at det er godt I har kontakt med en fysioterapeut. Hun ksn muligvis hjælpe jer med øvelser og udfoldelser, som kan styrke Jonas motorik/finmotorik og dermed også hjælpe ham i de situationer, han skal spise. Han vil sikkert også selv opleve tilfredsstillelse og glæde, hvis han bedre kan mestre de forskellige krav, der er til ham, under spisningen.
Jeg tror, det er væsentligt, at I indstiller jer på, at det tager tid og at det i perioder vil fungerer bedre end i andre perioder. Børns udvikling kan tage spring både fremad, men også tilbagefald ses, hvor barnet lige pludselig ikke kan det, det plejer. Det kan hænge sammen med mange forskellige ting, både sygdomsperioder eller stressede perioder for barnet. Jeg bider mærke i, at I oplevede en rigtig god periode, da I holdt sommerferie. I kan prøve at tænke tilbage på, hvad der var anderledes og så kan I se, om I kan gøre mere af det fra ferien i hverdagen.
For Jonas vedkommende har han tilsyneladende flere vanskeligheder, han kæmper med. Det kræver uden tvivl stor tålmodighed med og omsorg for Jonas. Det stiller store krav til jer som forældre. I kan få de fagpersoner I har kontakt med til at hjælpe med, hvordan I bedst kan få Jonas til at spise, som I ønsker det. De kender Jonas og jer, så de kan vejlede jer i, hvordan I bedst griberdet an ud fra Jonas' situation.
Det er godt, at I bliver fulgt af kyndige folk i børneambulatoriet. Husk på at stille alle jeres spørgsmål der, og I kan komme frem med jeres tvivl/usikkerhed når I er i ambulatoriet. Det er altid en god ide at skrive spørgsmålene ned, så I ikke glemmer dem, når I er der. Det kan være godt at tænke på, at ”systemet” er til for at hjælpe Jonas og jer som familie.
Held og lykke med det - og med spisningen.
Venlig hilsen
Bente Sylvest-Johansen
Psykolog og sundhedsplejerske