Tema om Udfordring
Tema om Udfordring
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Flere føder for tidligt

Antallet af for tidligt fødte børn stiger. Der er mange forskellige årsager til fænomenet, men man kan endnu ikke helt forklare, hvorfor en fødsel starter for tidlig

Hvert år bliver ca. 4500 børn født før tid. Selvom der er sket en stigning, så er det stadig kun ca. 7,5 procent af alle børn, der fødes før tid. Af dem fødes ca. 250 ekstremt for tidligt.

Det kan være meget svært at vide, om du er i risiko for at føde for tidligt, især hvis du venter dit første barn. Du er i den laveste risiko for at føde for tidligt, hvis du er du er blevet gravid på naturlig vis, kun venter ét barn og er mellem 20 og 40 år gammel. Alle kvinder kan dog føde for tidligt. Men der er nogle omstændigheder, hvor man ved, at risikoen for at føde for tidligt er større end sædvanligt.

Kendte risikofaktorerne

De fleste grunde til at føde for tidligt, er du  ikke selv herre over, og du kan altså ikke selv forhindre dem. Men de kan være gode at kende, for så kan du være på forkant med situationen.

Hvis du ved, at du har misdannelser af din livmoder, eller hvis du venter flere børn ved samme graviditet, eller har været i fertilitetsbehandling for at blive gravid. Så kan du have en øget risiko for at føde for tidligt.
Ved du fra besøgene med sin jordemoder eller egen læge, at du har en infektion, eller en utilstrækkelig funktion af din moderkage eller har du svangerskabsforgiftning, så er du også i risiko for at føde for tidligt.

Ekstra omsorg

Når du har de kendte risikofaktorer, vil din læge og jordmoder holde ekstra øje med dig og dit barn, og evt. sætte dig i behandling eller hvis nødvendigt indlægge dig på hospitalet. Det gør de for at forhindre eller udsætte din for tidlige fødsel længst muligt.

Har du tidligere født før tid, vil der blive holdt ekstra godt øje med dine kommende graviditeter.

Men har du født for tidligt én gang, betyder det ikke nødvendigvis, at du vil føde for tidligt ved efterfølgende fødsler. Du kan sagtens risikere at gå over tiden. 

Stress øger risiko

Er du ekstremt psykisk belastet og stresset, vil det være en god idé, at gøre noget ved det. Derved kan du måske selv medvirke til at nedsætte risikoen for at føde meget eller ekstremt for tidligt.  Er du stadig ryger kan rygning indirekte påvirke risikoen for at føde for tidligt, så den stiger.

Du kan godt føde for tidligt af andre grunde end dem som vi kender i dag. Det gør rigtig mange af de kvinder, som føder før tid. Altså, igen ikke noget du selv kan styre.

Det kan også være, at dit ufødte barn har en alvorlig infektion, nogle misdannelser eller fejl i kromosomerne. Er det tilfældet, vil du fra naturens hånd være i øget risiko for at føde for tidligt.

Nyd din graviditet

Langt de fleste børn fødes til tiden, og selvom der er flere grunde til at føde for tidligt, så kan du ikke gøre noget ved langt de fleste af dem. Det gælder om at være opmærksom på sin krop og de signaler den sender.

Er du bekymret over noget, så kontakt din læge eller jordemoder. Husk også at nyde din graviditet og forvent, at du føder dit barn til tiden.

Hvad vil for tidlig født sige?

Dit barns alder og vægt ved fødslen afgør, om det er for tidligt født:
• Dit barn er født til tiden i uge 37-42
• Dit barn er født for tidligt i uge 33-36
• Dit barn er født meget for tidligt i uge 28-32
• Dit barn er født ekstremt tidligt i uge 23-27

Vejer dit barn under:
• 2500 gram betegnes det, som lav fødslesvægt.
• 1500 gram betegnes det, som meget lav fødselsvægt
• 1000 gram betegnes det, som ekstrem lav fødselsvægt

• Mange forskellige grunde
• Flere ukendte grunde
• Ikke selv herre over de fleste grunde
• Nedsæt dit stress niveau
• Vær opmærksom på din krops signaler

Myndighederne har anbefalinger til gravide kvinder. (og så kan man se dem ved at klikke)

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Links:

Dansk præmatur forening
For tidligt


 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk