Tema om Udfordring
Tema om Udfordring
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Et for tidlig født barn fylder mor med svære følelser

At blive mor tidligere end ventet virker meget skræmmende, kaotisk og angstprovokerende. Du kan også blive vred, føle dig magtesløs, være sorgfuld og føle skyld. Men husk, at stort set alle tidligt fødte børn overlever.

Det er normalt, hvis du oplever, at du befinder dig i et følelsesmæssigt kaos, efter at have født for tidligt.

Angst

Du er måske bange for, om dit nyfødte for tidligt fødte barn vil overleve, og du kan opleve, at du har mareridt om din fødsel og drømmer, at dit barn dør. Du kan være bange for at turde knytte dig til dit nyfødte barn eller at røre det. Det kan være en skjult frygt hos dig, for at dit barn dør fra dig. Stort set alle for tidligt fødte børn overlever. Og du anbefales at røre dit barn og knytte dig til det så hurtigt som muligt. Små ændringer i dit barns tilstand vil kunne gøre, at din angst kommer op igen. Du kan sige, at du i begyndelsen befinder dig i en konstant psykisk alarmberedskabs tilstand. Det vil normalt aftage med tiden. Din angst kan vise sig fysisk ved diare, appetitløshed, kvalme og mavesmerter etc.

Vrede

Du kan opleve en kraftig vrede. En uretfærdigheds vrede, hvorfor lige dig. Du lever sundt og gør alt det rigtige. En vrede du retter mod andre for eksempel forældre til børn født til tiden, de professionelle, de højere magter, din kæreste eller dit barn, som har sat dig i denne frygtelige situation. Du kan blive vred over at din graviditet er blevet afbrudt, så både du og dit for tidligt fødte barn befinder jer i denne uoverskuelige eller kritiske situation. Du kan opleve vreden, som en hidtil ukendt følelse, som forbudte og skræmmende følelser, som du forsøger at lægge låg på. Vrede er en naturlige følelse i lighed med alle andre følelser.

Afhængighed

Du vil sikkert stifte bekendtskab med din egen hjælpeløshed og afhængighed. Det er følelser som naturligt opstår, når man føler sig sat ud af spillet. Du har måske ikke siden din egen barndom oplevet en situation, hvor du var så afhængig af omgivelserne, som du er nu. Efterhånden som du lærer dit barn og dets behov bedre at kende, vil du selv kunne gøre flere ting omkring dit barn. Du vil få erfaring med, hvad der er godt for dit barn, og dermed føle dig mere i en situation med forudsigelighed, kontrol og medindflydelse. 

Tomhed

Du kan opleve en tomhed over ikke længere at have dit barn i maven. En tomhed over ikke at have dit barn hos dig, så du kan holde det og kysse det. Du kan opleve det hele meget uvirkeligt, som tilskuer til det der sker, og med afstand til dit barn. Du kan opleve manglede moderfølelse, fordi du ikke har stoltheds og lykkefølelsen, som mange forbinder med modtagelsen af et nyfødt barn. Du kan blive meget forskrækket over din egen reaktion. Og være bekymret over om du nogensinde vil finde glæde eller om distancen til dit barn vil blive permanent. Du skal nok finde glæden og stoltheden, men for nogle tager det længere tid end andre. 

Skyld

Du oplever måske, at der er en mening med det, der er sket. At det er din straf for eksempel, hvis du har fået hjælp til at blive gravid, tidligere har fået en provokeret abort, eller har overvejet abort med dit nu nyfødte barn. Du tænker måske, at det er straffen for at du har blandet sig i naturens orden.

Det kan også være, at du blot forsøger at finde en grund til, at du fødte for tidligt for eksempel din travlhed, stress, flytningen eller en virus hos dig. Normalt er man ikke selv herre over, om man føder for tidligt.

Du kan også opleve en skam over ikke at kunne gennemføre graviditeten. At det påvirker din identitet som kvinde og mor i negativ retning. Du har ingen indflydelse haft på dette.

Afmagt

Du kan måske få oplevelsen af, at du er overflødig, at det er hospitalets barn. Det er dit barn, så du skal mærke efter hos dig selv, og lytte til din intuition om, hvad der er godt for dig og dit barn. Du skal gøre så meget som muligt på samme måde, som du havde forestillet dig at gøre hjemme eller, hvis dit barn ikke var født for tidligt.

Medfølelse

Du kan opleve, at det er svært at forstå, at dit barn ikke længere er i din mave. At det er et lille selvstændigt menneskebarn. Ligger dit barn i kuvøse, kan du opleve det som, at det er ubeskyttet, udsat og udstillet lille hjælpeløst væsen. Det kan du sagtens opleve, selvom du med din fornuft godt ved, at dit barn har brug for den varme og hjælp, det får i kuvøsen. Du kan opleve, at det er svært for dig, at give dit barn den naturlige beskyttelse, som langt de fleste mødre oplever overfor deres lille barn. Du kan modsat også opleve, at det kan være svært ikke at overbeskytte dit barn, både mens det er helt nyfødt og indlagt, men også når det bliver ældre.

Sorg

Du kan føle sorg over, at du skal tage afsked med det barn du drømte om, fordi det barn du har fået, og den situation I befinder jer i, er en væsentlig anden end den du havde forestillet dig.

Dit gamle jeg

Alle disse følelser er helt almindelige, naturlige og normale. De kan veksle i tilstedeværelse og styrke. De aftager med tiden, og du vil på et tidspunkt finde dit gamle jeg igen. Med oplevelsen af forudsigelighed, kontrol og medindflydelse.

Glæde – stolthed og kærlighed

Forhåbentlig vil du også oplever den glæde og stolthed det er, at blive forældre til et lille for tidligt nyfødt barn. En stor kærlighed til dit barn med dets særlige evner, signaler og reaktioner.

Dine negative følelser ved for tidlig fødsel er:
• Mange
• Forventelige
• Almindelige
• Naturlige
• Normale

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Kilder:

Ringsted MZ. Meget små børn – beretninger om for tidligt fødte børn. Munksgaard 2000.
Kirkebæk B, Clausen H, Storm K, Dyssegaard B. Skrøbelig kontakt. For tidligt fødte børn og deres samspil med omgivelserne. Dansk psykologisk Forlag. 1994.
Mødrehjælpen. Sårbar men stærk – en brugsbog om for tildigt fødte børn. Komiteen for Sundhedsoplysning 1998.


 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk