Tema om Udfordring
Tema om Udfordring
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Baby bliver til et færdigt barn

Dit for tidligt fødte barn er umodent ved fødslen, for hver time og dag modnes det til selv at klare de samme ting, som et barn der fødes til tiden.

Når et barn fødes for tidlig, kommer man meget tæt på barnets udvikling til det færdigt menneske. Og selvom det er en svær tid at gå igennem er det også en fantastisk tid. For man kommer helt tæt på en fantastisk proces.

Dit barn er kommet til verden længe før beregnet tid, og dit for tidligt fødte barn var meget lille ved fødslen. Alligevel har det alt det, som et lille menneske barn skal have, som for eksempel arme, fingre, negle, hjerte, hjerne og følelser.

Dit barn er endnu ikke så modent til at klare omstillingen fra foster til barn, som det ville have været, hvis det først var blevet født til tiden. Det skyldes dit barns lunger, mave og tarm, lever, nyre, hjerne og nervesystem og sanse evne stadig er umodent. Dit barn er ikke helt så klar, til at bruge kræfter på for eksempel at trække vejret, holde varmen og fordøje maden.
Det betyder, at det i begyndelsen kan have brug for hospitalsindlæggelse med hjælp til disse basale ting. Men for hver time og dag der går, modnes dit barn mere og mere. Efterhånden som dit barn bliver ældre og mere moden, vil det selv kunne klare dette, på samme måde som et barn, der er født til tiden.

Kendetegn ved dit barn født til tiden

Dit barn vil være velproportioneret, med en rød hud som blegner, og være helt parat til at bruge alle sine sanser i samspil med dig og andre. Det vil være god til at sutte og synke, når det skal spise, og har sin egen rytme mht. søvn og vågenhed, og det kan nuancere sin gråd. Det vil have tendens til en sammenbukket krop i lighed med, da det lå i din livmoder, samt være harmonisk i dets mønster når det bevæger sig. Dit barn vil have en stabil vejrtræknings rytme, stabil hjerterytme og vil kunne lytte intenst. Dit barn vil være færdigstimuleret fra fostertilstanden, og fuldt klar til kontakten og tilknytningen til dig.

Kendetegn ved dit for tidligt fødte barn

Dit barn vil sandsynligvis være mere magert, huden kan syne tynd og næsten pergamentagtig. Det vil være klar til at bruge sine sanser, men har ikke så mange erfaringer at trække på. Det kan have vanskeligere ved at sutte og synke og især at koordinere dette. Dit for tidligt fødte barn, har endnu ingen egentlig søvn og vågenheds rytme, og er endnu ikke god til at variere sin gård.

Dit barn vil ofte have et udstrakt krops mønster. Dets vejrtrækning vil være mere ustabil, og hjerterytmen vil på samme måde stige og falde mere. Dit barn vil sagtens kunne lytte, men ikke helt så intenst endnu. Da dit barn ikke har ligget så længe i fostertilstanden, vil ikke have fået den fulde stimulation, og det vil have et uharmoniske bevægelsesmønster.

Dit for tidligt fødte barn modnes mere og mere:
• Time for time
• Dag for dag
• Uge for uge
• Måned for måned


Dit barn kan opleve yder berøring som ubehagelig, og føle sig utryg ved fladt underslag. På samme måde som det ikke vil kunne holde hovedet i midtlinien, men det vil falde mod højre, og dit barn vil have meget tydelige reflekser. Endelig kan dit barn have vanskeligere ved kontakten og tilknytningen til dig. Det ses ikke så udtalt, hvis du ikke er bange for dit barn, men hurtigt er meget sammen med og knytter dig til dit barn.

Behov for kontakt og ro

Dit for tidligt født barn har brug for masser af hud-mod-hud kontakt, især med dig og dets far, så I hurtigt lærer hinanden godt at kende. Men dit for tidligt fødte barn har på samme måde brug for masser af ro. Ro til at forholde sig til de mange påvirkninger det får nu, hvor det ikke længere ligger godt beskyttet i din livmoder, ro til at vokse sig større, og ro for at samle kræfter. Kræfter som dit barn skal bruge på at trække vejret, holde varmen, fordøje maden, og lære dig og dets far at kende.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

 

Kilder:

Mødrehjælpen. Sårbar men stærk – en brugsbog om for tidligt fødte børn. Komiteen for sundhedsoplysning 1998
Kirkebæk B, Clausen H, Storm K, Dyssegaard B. Skrøbelig kontakt. For tidligt fødte børn og deres samspil med omgivelserne. Dansk psykologisk forlag. 1996.
Ringsted MZ. Meget små børn – beretninger om for tidligt fødte børn. Munksgaard 2000.

Links:

For tidligt
Dansk præmaturforening


 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk