Tema om Mad
Tema om Mad
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Snavsede sutteflasker kan give dit barn mavepine

Det er vigtigt, at du holder dit barns narresutter, flaskesutter og sutteflasker pinligt rene. Ellers får dit barn let ondt i maven. Få her Sundhedsplejersken.dk guide til god hygiejne.

Du må gerne være rigtigt pernittengryn, når det drejer sig om rengøring af dit barns sutter og flasker. Der kommer nemlig meget let smitstoffer i på sutten eller i mælken i sutteflasken. Det kræver faktisk kun snavsede hænder og et øjebliks uopmærksomhed. Og smitstoffer trives desuden godt i den varme mælk. Så snavsede sutter og flasker vil uvægerligt føre til, at dit barn får alt fra mavekneb til tynd mave og uro om natten.

Håndsæbe og kogende vand

Du skal først og fremmest være opmærksom på, at hænder spreder smitstoffer i stor stil. Det er derfor vigtigt, at du vasker hænder grundigt, før du gør sutter og flasker rene. Dernæst er det også vigtigt, at du vælger den rengøringsmetode, som er den nemmeste for dig, og som du har mulighed for at gennemføre i din hverdag.

Sundhedsstyrelsen anbefaler tre metoder til at gøre narresutter, flaskesutter og sutteflasker rene. Nemlig (1) kogning i mikrobølgeovn i mindst 5 minutter, (2) opvask i din opvaskemaskine ved 60°- 80° C eller (3) almindelig kogning ved 100° C i mindst 5 minutter.
Hvis du bruger flaskerensere og flaskebørster, så vær opmærksom på, at du kun må bruge dem til rengøring af sutter og sutteflasker. Og at de skal opbevares rent og tørt.

Kog og kasser

Det er desuden bedst, at du koger nye sutter og flasker, inden du tager dem i brug. Så afgiver de mindre mængder af de kemiske stoffer, der blev brugt ved fabrikationen.

Du skal også være opmærksom på, at sutter bliver møre med tiden. Du skal derfor sørge for at kassere dem løbende. Sutteflasker af polykarbonat og polypropylen skal også kasseres, hvis de viser tegn på synligt slid. Dels fordi de afgiver flere kemiske stoffer, og dels fordi de bliver svære at gøre ordentligt rene. Det gælder også glasflasker.

Uden for hjemmet

Men der kan jo være situationer, hvor du kan have svært ved - eller umuligt kan - bruge de tre officielt anbefalede metoder. Fx på en campingtur, når der ikke er mere gas – eller under andre primitive omstændigheder.

 

Sådan gør du sutter og sutteflasker rene:
• Vask altid dine hænder, før du tager fat i sutter og flasker.
• Gnid så sutter og flasker med groft salt, så slimede mælkerester fjernes. Og skyl dem så grundigt.
• Så kan du bruge en af de følgende desinfektionsmetoder
• Opvask i opvaskemaskine ved mindst 65° C i 10 minutter.
• Kogning i mikrobølgeovn. Læg flaskesutter og sutteflasker i en skål, der kan tåle mikrobølger, sammen med vand og sæbe, så de er dækket af vandet. Kog dem i 5 minutter i mikrobølgeovnen. Skyl så sutter og flasker grundigt i vandhanevand eller i kogt vand, så alle sæberester fjernes.
• Almindelig kogning i rent vand under låg ved mindst 100° C i mindst 5 minutter.
• Herefter hældes vandet fra, og sutter og flasker opbevares tørt og tildækket, til de skal bruges.
• Vask hænder, før du letter på låget og tager sutter og flasker fra de rene gryder og skåle.
• Husk at opbevare flaskebørster og flaskerensere rent og tørt. Og brug dem udelukkende til rengøring af flaskesutter og sutteflasker.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.


Her kan du som nødløsning bruge kemiske desinfektionsmidler. Tvinger situationen dig til det, er det vigtigt, at du får skyllet sutter og flasker grundigt bagefter. Så du får fjernet alle rester af kemiske stoffer fuldstændigt. Det er derfor afgørende, at du har adgang til rigeligt og helt rent drikkevand, fx rent vandhanevand.

Læs mere:

Hygiejne i daginstitutioner. Anbefalinger om forebyggelse og sundhedsfremme for børn inden for hygiejne, miljø og sikkerhed. 3. Udgave. Sundhedsstyrelsen, 2008.
Sunde børn. Til forældre med børn i alderen 0-3 år. 12. Udgave. Sundhedsstyrelsen, 2009.

Links:

Sundhedsstyrelsen
Forbrugerstyrelsen 


 

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk