Tema om Mad
Tema om Mad
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Mælk serveret i sutteflaske

Det rummer både fordele og ulemper, når dit spædbarn får flaske. Der er andre udfordringer at tænke på, sammenlignet med når barnet ammes.

Forskellige sutteflasker

Der er et utal af sutteflasker på markedet. Hvis det er første gang, du skal ud og købe en sutteflaske, så bliver man let overvældet af det enorme udbud af flasker.

 

De fleste flasker er fremstillet af plastmateriale, men man kan også få flasker i glas. Når du skal købe en flaske, er det godt at være opmærksom på, hvilket materiale flasken er fremstillet af. Gennem flere år har der været fokus på, at der er problemer med stoffet bisphenol A i plastiksutteflasker fordi det mistænkes for at have en hormonforstyrrende virkning. Bisphenol A findes i plastmaterialet og kan sive ud i mælken. Det sker specielt, hvis man har brugt flasken gennem et stykke tid, så bliver overfladen på indersiden af flasken porøs og stoffet afgives i større mængder end i begyndelsen.

 

Hvis du vil undgå, at dit barn får bisphenol A, kan du købe glasflasker eller bisphenol A - frie flasker. De bisphenol A – frie flasker er dyre, så glasflasken er det mest økonomiske alternativ.

 

Er du sulten, lille mand?   På vej til at lave flasker

Sutteflaskesutter

Sutter til sutteflasker fremstilles i gummi og i silikone. Så længe dit barn endnu ikke har fået tænder, så kan det anbefales, at du køber silikonesutter, da de ikke afgiver kemikalier eller smager af noget.

Når dit barn får tænder eller så hårde gummer, at hun kan bide, er det fornuftigt at skifte til gummisutter, da silikonesutter let kan bides i stykker.

 

Der er både runde og flade sutter til sutteflasken, og hvis du går efter hvad dit barn befinder sig godt med, er det vigtigst.

Sutteteknik

Det er anderledes at sutte på en sutteflaskesut sammenlignet med et bryst. Sutten bliver i munden uanset om barnet suger eller ej. Det gør brystet ikke. For børn, som får mælk både af bryst og af sutteflaske, er det en god ide at trække lidt tilbage i sutteflasken, så barnet stadig skal holde suget i mundhulen, mens set sutter.

 

Inden du laver modermælkserstatning eller giver barnet flaske er det godt, at

  • Vaske hænderne med vand og sæbe.
  • Sætte dig godt til rette eller lægge dig i en behagelig stilling.
  • Sørge for at barnet hviler godt og er fysisk nær på den som giver flasken.
  • Mælken er omkring 37 grader varm, du kan dryppe et par dråber på indersiden af dit håndled og mærke om mælken er tilpas.

Og i øvrigt er det godt, at

  • Skifte mellem de forskellige typer (flydende, pulver og mærker) - så får dit barn forskellige slags indtryk af smag.

Husk – sutteflasken er udelukkende er til mælk eller vand. 

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Rengøring

En flaske med en stor åbning er den nem at gøre ren, så det kan du eventuelt tænke på, når du skal vælge. Både nye flasker og nye sutter skal koges i 5 minutter inden dit barn skal bruge dem, så får du rester fra produktion og emballage væk. Læs mere om rengøring af flasker og sutter.

Far på banen

Med en sutteflaske og udmalket modermælk eller modermælkserstatning kan far tage del i at give barnet mad og også opleve den glæde, det ofte er. Når barnet er sultent, giver det udtryk for sin sult og græder måske. Så er det dejligt at kunne give barnet flasken, og mærke den ro og tilfredshed, som barnet næsten altid bliver opfyldt af undervejs i måltidet. Bagefter bliver spædbarnet ofte søvnigt og kan efter en bøvs umiddelbart puttes i seng eller barnevogn.

Dit barn har det godt ”i favn”, når det spiser

Når dit barn skal spise af flasken, er det dejligt for barnet at det er i nærkontakt og fx i samme stilling, som hvis det blev ammet. At få mælk er meget mere for dit barn end at det får stillet sin sult. At ligge tæt er i høj grad omsorg, kontakt, nærhed og samvær. Derfor er det også en god ide at overveje hvilke personer, du mener, skal havde del i den allermest nære kontakt med barnet.

 

Så uanset om dit barn spiser af flaske eller ammes, er det dejligt for barnet, at den der giver barnet mad ligger eller sidder tæt med barnet i favnen. Det er meget gavnligt for udviklingen af alle dit barns sanser. Hun mærker din krop, hun får øjenkontakt og en lille snak. Men tilpas snakken, så hun får ro til at spise og ikke skal koncentrere sig om alt muligt andet.

Det er en fordel, hvis du skifter side

Hvis du skifter mellem at lægge dit barn på højre og venstre side – uanset om det er i favnen eller når hun ligger ned ved din side, så er det med til, at du måske undgår, at hendes hovedfacon bliver skæv. Ligger dit barn fx altid på sin højre side, så vil du automatisk berøre hendes højre side mest. Når du er opmærksom på at skifte side, så fordeles berøringen over hele kroppen.

Hvor meget mælk i flasken?

Der er en brugsanvisning på pakningerne, hvor du kan se, hvor meget mælk dit barn skal have i hver flaske. Det er faktisk lidt misvisende, for du kan ikke forvente, at dit barn spiser den samme mængde mælk til hver eneste måltid. Du har jo heller ikke ligs stor appetit hver gang, du spiser. Du kan tilbyde dit barn en lidt større mængde mælk, end du forventer, det kan spise. Og så kan du være parat til, at dit barn ikke drikker op hver gang. Du skal aldrig presse dit barn til at spise mere, end det har lyst til. Så risikerer du nemlig, at du ødelægger dit barns naturlige regulering af appetitten. 

Tilberedning af modermælkserstatning

Når du tilbereder modermælkserstatning, kan du bruge anvisningerne på pakken at gå frem efter, når du blander vand og mælkepulver. Det er væsentligt, du bruger den måleske som følger med, og den mængde vand og mælkepulver, der anbefales. Så det er ikke en god ide, at give barnet stærkere eller svagere blanding.

 

Det anbefales af sundhedsmyndighederne at tilberede en flaske af gangen i de første to måneder af barnets liv. For syge og præmature børn anbefales det muligvis at fortsætte med enkeltfabrikationen i længere tid.  Du mågerne bruge vand fra en vandhane, der kan levere kogende vand, nårdu tilbereder MME.

Skifte præparat?

Ved problemer som fx mavekneb, afføring med uventet farve, meget sultent barn eller meget grædende barn kan du måske overveje at ændre på hvilken type modermælkserstatning, du giver barnet. Hvis du er i tvivl, eller du oplever problemer med dit barn og maden, er det en god ide at spørge din sundhedsplejerske.

Kilde

Sunde børn – til forældre med børn i alderen 0 – 3 år. Sundhedsstyrelsen 2003.

Ernæring til spædbørn og småbørn - en håndbog for sundhedspersonale. Sundhedsstyrelsen 2015. 

 
 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk