Tema om Mad
Tema om Mad
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Hyldest til hylden

Hyldeblomsternes duft er virkelig et varsel om sommer. De er sjove at bruge som smagsgiver til hyldeblomstdrik. Tag ungerne med på jagt i krattet - måske i haven, i parken, på marken eller i skoven. Det er blevet trendy at finde maden selv i naturen, så hvorfor ikke gå i superkokkenes fodspor?

Hvornår er det bedst at høste hyldeblomsterne?

Lige før hyldeblomsterne springer ud er det på tide at høste dem. De vokser i skærme, og der vil altid være blomster med forskellig grad af udspring. Når en del af blomsterne er sprunget ud, men ikke alle, så har de mest aromatisk duft og smag. Når først de er blevet brune og visne, og kun med få udsprungne blomster pr. klase, så har du været for langsom. Tiden først i juni plejer at være ideel til hyldeblomstjagt.

Hvor kan du plukke dem?

I mange parker, på engarealer, i haver og i skoven vokser der mange hyldebuske og hyldetræer. Du skal mindst 50 meter væk fra trafikken på vejene. Så er du sikker på at der ikke er bilos med, når du plukker til din hyldeblomstdrik. Du kan jo vælge de steder, hvor du finder træer og buske længst væk fra områder med osende biler og andre synlige forureningskilder. Hvis du er bevæbnet med et par store fryseposer og måske en saks, så er det bare at gå i gang med plukningen. Børnene kan jo hjælpe med at holde pose, samle skærme med blomster op - eller gribe dem, når du kaster eller "taber" din høst ned på jorden.

Hvor mange skal du bruge?

Til knap 2 liter færdig saft går der 30 skærme med blomster (ikke alt for små). Saften kan gemmes i flasker, der er godt proppet til. Og hvis du vil undgå konserveringsmidler, kan saften sagtens fryses fx i fryseposer, der kan rumme ca. en liter.

 

På jagt efter hyldeblomster i skoven

Kan vi være heldige og finde hyldemor?

 

Kan du lave andet end saft af skærmene?

Ja, det kan du. Du kan også dyppe blomsterskærmene i pandekagedej, og stege dem i olie på en pande eller stege dem i en frituregryde (se opskriften her). Et drys med flormelis og I har en skøn lille dessert. 

Sådan bliver din hyldeblomstjagt sammen med ungerne en succes.

  • Tænk hele poocessen igennem - hvordan kan dit barn/børn indgå?
  • Har du et egnet sted med masser af hyldeblomster, som du kan råde over?
  • Har du alt, du skal bruge?
  • Har du tid nok til alt fra blomsterjagt til færdig saft? 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.
 

 

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk