Tema om Mad
Tema om Mad
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Amning og alkohol - en cocktail for baby?

Hvis du ammer dit barn, er det godt at vide lidt om alkohol, og hvor lang tid efter alkohol stadig udskilles i modermælken.
Du er ude og spise. Skal du have vin til maden?  Du har lyst, for du har afholdt dig fra at drikke under hele graviditeten. Du bliver i tvivl, om det er klogt af dig at drikke alkohol, når du stadig ammer dit barn.

Alkohol udskilles i din modermælk så længe det findes i dit blod

Alkohol går i din brystmælk. Den mælk du producerer vil stadig indeholde alkohol, så længe du har alkohol i blodet. Og koncentrationen af alkohol i din modermælk vil være den samme som i dit blod.

 

Baby skal til at have mælk hos mor

Hvad er der i dråben?

Den højeste koncentration

Alkohol nedbrydes langsommere hos kvinder end hos mænd, fordi kvinder har mindre af enxymet alkohol-dehydrogenese i mavesækken. Omkring 15-30 minutter efter du har drukket alkohol, vil koncentrationen i dit blod og i din brystmælk være højest. Hvis du herefter ikke drikker mere, vil den falde. Hvor hurtigt den falder, afhænger af hvor meget du vejer. Generelt kan man sige, at jo mere du vejer, jo hurtigere vil du udskille alkoholen. Eksempelvis vil én genstand være udskilt af dit blod - hvis du vejer 65 kg - efter ca. 2½ time. Men der er individuelle forskelle på, hvor hurtigt det går.

Om amning og alkohol
- Koncentrationen er ens i dit blod og i din modermælk
- Den nedre grænse for skader er ukendt
- Alkohol påvirker muligvis din mælkeproduktion og nedløbsrefleks negativt
- Du kan udskyde amningen i 2-3 timer for hver genstand du har drukket
- Dit barn kan få mælk, som du har malket ud i dagene forinden.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Din mælkeproduktion og nedløbsrefleks påvirkes måske også 

Selvom ingen kender de egentlige mekanismer bag, oplever nogle kvinder, at alkohol påvirker mælkeproduktion negativt. På samme måde kan nogle kvinder opleve, at nedløbsrefleksen også påvirkes. Der er ikke så mange undersøgelser, som belyser disse forhold, og undersøgelsesresultaterne peger heller ikke alle i samme retning. Men det giver dig jo lejlighed til at se, hvad der sker for dig, når du drikker et glas vin eller en øl. 

Alkohol påvirker et nyfødt barn mindre, end alkohol påvirker et ufødt barn

Selvom dit nyfødte barn er mindre sårbart overfor alkohol, end det var , før det blev født, er dit nyfødte barn stadig påvirkeligt af alkohol. Ingen kender dog den nedre grænse for skadelig påvirkning, og den er formentlig også meget individuel. Derfor anbefaler sundhedsmyndighederne, at du er tilbageholdende med alkohol, når du ammer eller malker ud. Sundhedsstyrelsen peger på, at et moderat forbrug af alkohol, der ligger under et indtag på 7 genstande om ugen, ikke bør give anledning til ammeophør.

 

Hvis du tager hensyn til din amning i forhold til, hvornår du drikker alkohol, kan du planlægge det, så dit barn udsættes mindst muligt for alkohol.

Hvad kan du gøre

Du kan undlade at amme i 2-3 timer for hver genstand, du har drukket. Herved kan du mindske eller undgå, at dit barn udsættes for alkohol. Hvis du fx drikker 3 genstande, bør du ikke amme i 6-9 timer efter. Det kan være en idé, at du i ugerne, inden du har tænkt at drikke alkohol, har malket ekstra mælk ud, som dit barn kan få i den periode, du har alkohol i blodet og i din brystmælk. Så kan du både nyde alkohol, og dit barn kan stadig få "alkoholfri" modermælk.

 

Kilde:

Sundhedsstyrelsen, Amning – håndbog for sundhedspersonale 2009.
Sundhedsstyrelsen. Ernæring til spædbørn ogsmåbørn - en håndbog for sundhedspersonale 2015

 
Læs mere om
 
 
SMS
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk