Tema om Mad
Tema om Mad
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Du kan sælge din modermælk

Hvis du har mere mælk, end dit barn har behov for og din amning bare fungerer godt – og du er interesseret i at malke ud, kan din mælk komme meget syge og for tidligt fødte børn til gavn.

Børneafdelingerne har et stort behov for donermælk til de indlagte syge og for tidligt fødte børn. Har du for meget mælk dvs. et overskud på mindst 200 ml/døgn, og du gerne vil malke ud, kan du donere (sælge) din mælk. Det kan du gøre til Kvindemælkscentralen på Hvidovre Hospital eller Mælkekøkkenet på Skejby Sygehus.

Henvend dig inden for de første 8-10 uger

Sygehusene er specielt interesseret i den mælk, du har i overskud, i de første uger efter du har født. I den periode indeholder din mælk nemlig mest protein. Når dit barn bliver ældre, ændre proteinindholdet sig i mælken og mælken ændrer karakter, så den passer til større børn. Derfor skal du henvende dig så tidligt som muligt, og indenfor de første 8-10 uger efter du har født.

Når du donerer din mælk

  • Hjælper du syge og svage spædbørn

Når du ammer

  • Bevarer du din egen sundhed

Du kan i øvrigt tænke på

  • Mælkens gode egenskaber
  • Sund og varieret mad
  • Det, du drikker, er sundt og passer til dit og spædbørnenes behov
  • Om du evt. skal tage vitamin- og mineraltilskud

Til Skejby Sygehus kan du kun levere de første 8 uger efter fødslen, men til Hvidovre Hospital kan du sagtens fortsætte med at levere mælk efter de første 10 uger, men da skal du være i gang med at levere mælk til Kvindemælkscentralen. Forskellen skyldes at kapaciteten er forskellig på de to steder.

 

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Ingen rygning eller medicinering

Begge steder gælder, for at din mælk kan bruges, at du skal have det godt, og du må ikke være ryger eller tage medicin, inkl. p-piller.

Undersøgelser før du begynder

Inden din mælk kan bruges, vil Kvindemælkscentralen/Mælkekøkkenet sikre sig, at du er rask. I Skejby bliver du derfor interviewet over telefonen, og du skal efterfølgende gå til din egen læge, og få taget blodprøverne.

 

På Hvidovre Hospital bliver du indkaldt til en samtale/undersøgelse. Du vil blive vejet, målt, og stillet nogle spørgsmål om din levevis, og du vil få taget blodprøver. Det er de samme som donorerne får taget. Det er for at udelukke, at du skulle have nogle smitsomme sygdomme.

Du vil få vejledning i, hvordan du skal gøre

Det er nødvendigt, du følger nogle retningslinier, og opretholder en god hygiejne omkring behandling og opbevaring af din mælk. Begge steder får du leveret de fornødne flasker, når du og din mælk er blevet godkendt. Men du skal selv anskaffe en malkemaskine.

 

Den mælk du malker ud afhentes på sjælland og øerne sædvanligvis 1 gang om ugen på din bopæl. På Fyn og Jylland skal du selv aflevere mælken til sygehuset. Du skal derfor også have plads i en fryser – minimum minus 18 grader celcius - til at kunne opbevar og nedfryse den udmalkede mælk forsvarligt. Derefter foregår al videre behandling af din mælk på Kvindemælkscentralen/Mælkekøkkenet. Din mælk vil blive undersøgt for proteinindhold og andre næringsstoffer og kontrolleret for bakterieindhold.

Børn har behov for modermælk

Smid ikke overskydende mælk ud, men hjælp de små til at blive store og stærke. Så hvis du producere meget mælk, vil det være en rigtig god idé at sælge noget af den. Modermælken betales pr. liter. Du kan henvende dig ved at ringe til Kvindemælkescentralen på Hvidovre Hospital tlf. 36 32 21 40 kl. 8.00-14.30 eller til Mælkekøkkenet på Skejby Sygehus tlf. 89 49 67 35.

Kilder:

- Diætist Anne Olin, Kvindemælkscentralen, Hvidovre Hospital.
- Diætist Lotte Beck, Mækekøkkenet, Skejby Sygehus.
- Indsamling af mælk. Vil du sælge din modermælk? Hvidovre Hospital.
- Sundhedsstyrelsen, Amning - håndbog for sundhedspersonale 2008.

 

Link:
http://www.hvidovrehospital.dk/menu/Afdelinger/Boerneafdelingen/Kvindemaelkcentralen/

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk