Tema om Mad
Tema om Mad
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Spædbørns mælk - en ny lille bog om amning

For nogle er amning let og det mest naturlige i verden. For andre er vejen til madning af det nyfødte barn fyldt med forhindringer og knuste drømme. Men ligegyldigt, om du hører til i den første eller den anden kategori, så er der gode råd og gedigen information at hente i sundhedsplejersken.dk’s nye udgivelse: ”Spædbørns mælk”

Langt de fleste vordende mødre (og fædre) tænker over, hvordan de skal give deres barn mad efter fødslen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder ammer deres børn fuldt ud de første 6 måneder, hvis det er muligt. Det er det for de fleste kvinder, og 95 procent af alle mødre forlader fødestedet med ønsket om at amme deres nyfødte barn. 60 procent ammer efter 4 måneder, og 25 procent ammer stadig deres barn fuldt, når barnet er 6 måneder.

Ønsket om at amme

For de fleste mødre er det et stort ønske at amme. Mange har romantiske forestillinger om intime hyggestunder med den lille ny, og er samtidig meget realistiske omkring deres amning. Amning er både en kilde til glæde og stor stolthed og samtidig også til gråd, smerte og frustration. For 10 procent bliver smerter og frustration for stor allerede i løbet af de første 5-6 uger af barnets liv, og de stopper amningen. Desværre er en del af baggrunden den, at der er blevet mindre støtte omkring barselsperioden. Nyblevne mødre og deres børn udskrives efter få timer efter fødslen på sygehuset, og der er netop på dette tidspunkt gang i etableringen af amningen med de udfordringer, den nu kan rumme.

 

Sundhedsplejersken.dk ønsker med hæftet ”spædbørns mælk” at give information til alle nye mødre - både dem, der synes, at amning er simpelt og ukompliceret, og dem, der synes, det er hårdt og svært… og måske umuligt.

 

Al begyndelse er svær…

… det gælder i alle områder af livet. Det er svært at lære at læse, stå på rulleskøjter… og amme. For nogle er det sværere end for andre, men der skal altid arbejdes på det.
Hvis du på nogen måde føler, at det vil være problematisk for dig at amme, så sørg for at få hjælp - allerede inden fødslen. Den kan du få hos din sundhedsplejerske, i vores hæfte, hos veninder eller hos diverse ammerådgivninger.

Både/og eller enten/eller?

”Spædbørns mælk” er en lille bog til alle vordende og nyblevne mødre og fædre – bedsteforældre kan også læse med. Den er lavet, så den kan læses fra begge sider. Hvis du læser fra den ene side, får du information, tips og råd om amning, og læser du fra den anden side, får du oplysninger om andre måder at give dit lille barn mælk på: flaske, glas eller vha. andre hjælpemidler.

Bogen bygger på den grundantagelse, at modermælk er den umiddelbart bedste føde til dit lille barn, en form for funktionel fødevare, som har gavnlige effekter for din babys krop, forbedrer velvære og sundhed og forebygger sygdom. Men vi er også af den holdning, at en glad og afslappet mor, der giver sit barn mælk af sutteflaske (modermælk eller modermælkserstatning) er langt at foretrække frem for end en frustreret og ked mor, der ammer. Moderskabet sidder ikke i brysterne!

Hvad enten du vælger bryst eller flaske - eller begge dele - er der masser af god information at hente i ”spædbørns mælk”.

 

Hvordan får du fat på ”spædbørns mælk”

Ifølge et direktiv fra Fødevarestyrelsen, er det udelukkende sundhedsfagligt personale, der kan uddele skriftlig information om amning og brug af modermælkserstatning. Derfor vil du ikke finde ”spædbørns mælk” på apoteket. Men spørg din sundhedsplejerske, hvis du tænker, det er en bog, du gerne vil have. For hun har den måske allerede i tasken. Hvis ikke - så kan hun rekvirere den hos shop.sundhedsplejersken.dk. Den er gratis.

Med bogen vil vi gerne bidrage til, at alle familier får den bedste start med det nyfødte barn.

Kilder:

AMNING - en håndbog for sundhedspersonale, Sundhedsstyrelsen, 2009

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk