Tema om Mad
Tema om Mad
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Baby styrer amning - et bryst eller to pr måltid...

Der er en fin reguleringsmekanisme bag amning, mælkemængde og mælkens sammensætning. Der er også et nært samspil og kontakt mellem barn og mor under det enkelte måltid. Bliv inspireret til hvordan du og dit barn finder jeres egen stil.

Dit bryst er dog aldrig fuldstændig tomt

Når dit barn har diet, vil dit bryst føles mindre mælkefyldt, og dermed mindre spændt. I den situation taler man ofte om, at barnet har ”tømt” brystet. Men dit bryst indeholder fortsat mælk, efter dit barn har spist et helt måltid hos dig. Det er nemlig ikke muligt for dit barn at ”tømme” dit bryst fuldstændigt. Ligesom din mælk ikke lige pludselig helt og aldeles kan ”forsvinde”. 

 

                       Barn ammes og ligger godt

Du gendanner hurtig mælken

Allerede én time efter dit barn har diet hos dig, vil du have gendannet cirka 40 procent af mælken, og efter to timer vil du have gendannet cirka 75 procent. Din mælkeproduktion er størst ca. 1 1/2 time efter du sidst ammede. Hvis du har brug for hurtigt at oparbejde en stor mælkeproduktion, kan du med fordel amme dit barn med 11/2-2 timers interval.

Skal dit barn have ét eller to bryster ved hver amning   

Ca. 40 % af mælken er gendannet efter 1 time
Ca. 75% af mælken er gendannet efter 2 timer.
Dit bryst kan aldrig fuldstændig tømmes for mælk
Formælken slukker tørsten
Eftermælkne virker mere mættende
Barnet fortæller, når det er færdigtMåske vil dit barn bare spise fra dit ene bryst ved hvert måltid. Det er lige så almindeligt som, hvis dit barn har behov for at spise fra begge bryster ved hvert måltid. Hvis dit barn kun spiser fra dit ene bryst ved hvert måltid, behøver du ikke, at bekymre dig om det skaber uligevægt i din mælkeproduktionen på længere sigt. Det vil det ikke gøre. Det styres af udbuds- og efterspørgselsmekanismer. Det afgørende er, at du lader dit barn blive færdig ved det første bryst, før det andet tilbydes.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Du kan melde dig ud når som helst, og også melde dig fra nyhedsbrevet.

Begrænsning af dit barns amme tid

Hvis du begrænser dit barns tid ved brystet, eller hvis du med vilje tager dit barn fra det første bryst før, det selv spontant slipper, kan det være forstyrrende for jeres amning. Du kan nemlig risikere, at dit barn ikke får nok af den fede og mest mættede mælk. Det kan så betyde, at selvom dit barn spiser hyppigt, og måske hurtigt drikker rigelige mængder, alligevel vil være sultent igen meget kort tid efter måltidet, fordi det stort set kun har fået slukket tørsten.

Færdig ved det ene bryst, før du evt. tilbyder det andet

Det væsentlige er, at dit barn selv bliver færdig ved det første bryst, før du eventuelt tilbyder det andet bryst. Derved får dit barn både formælken, som primært slukker tørsten, og eftermælken, den fede mælk som virker mere mættende for dit barn. Du ved, at dit barn er færdigt ved dit første bryst, når du tilbyder samme bryst igen, og dit barn tydeligt viser, at det ikke længere er interesseret i at die ved dette bryst. Derefter kan I skifte til dit andet bryst. Dit barn skal så have tid til at die færdig her.

Overproduktion af mælk

Begrænser du dit barns mulighed for at spise færdigt fra dit ene bryst, kan det have den følge, at du får en overproduktion af mælk. Det betyder igen, at der er fare for, at dit barn ikke vil få den meget fedtholdige mælk, og dit barn vil forsøge at kompensere for dette, ved at bede om at blive ammet meget hyppigere. I kan da risikerer at komme ind i en uheldig spiral, hvor du føler, at du konstant ammer dit barn, uden at dit barn bliver ordentlig mæt eller rigtig sulten.


Kilder:
Jensen, LS. Amning - få en god start. Politikens Forlag. 2008.
Guldager E. År 1 - når I har fået barn. Lindhart og Ringhof Forlag A/S 2008.
Sundhedsstyrelsen: Amning - en håndbog for sundhedspersonale. 2008.

 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk