Tema om Mad
Tema om Mad
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Dit barns måde at sutte på kan afgøre, om din amning lykkes

Du følte dig godt forberedt til at amme, men nu sidder du alligevel og er i tvivl om dit barn sutter rigtigt på dit bryst. Du kan selv tjekke om dit barns sutteteknik er rigtig, ved at se på hvordan dit barn arbejder ved dit bryst under amningen.

Du sidder godt og har lagt dit barn til brystet. Du ved, at det er godt at amme, men mangler mere konkret og praktisk viden om, hvordan dit barn sutter rigtigt.Du er måske blevet overrasket over de smerter, du har oplevet i brystvorterne. Det er normalt med begynderømhed de første 1-2 uger. Og i livmoderen (efterveer) ved de første amninger efter fødslen. Du har måske hørt, at halvdelen af alle kvinder oplever at have problemer med amningen undervejs i forløbet. Problemer som ofte kan overvindes med motivation, tro på, at det lykkes, indsats og støtte fra omgivelserne. Men hvad er det, du med fordel kan være opmærksom på?

Dit barns mund skal have godt fat om dit bryst

Først og fremmest skal dit barn ligge i en god stilling i forhold til brystet, og du skal sidde afslappet. Dernæst skal dit barn have munden åben på vid gab, når det tager fat om brystet (figur 1). Du skal være opmærksom på, at dit barn har så meget af det pigmenterede område i munden som muligt, (afhængig af hvor stort et pigmenterede område du har).
Dit barn skal have din brystvorte langt inde i munden, og så den peger op mod og berører dit barns bløde gane (figur 2). Derved udløses dit barns sutterefleks. Tungen skal svøbe om hele brystvorten.

Dit barns suttebevægelser

Under amningen skal dit barns tunge gøre en rytmisk bevægelse mod undersiden af brystvævet, så mælken presses ud. Dit barn skal bruge muskulaturen på dets kinder og helt op til ørerne. Er det tilfældet, er der gode chancer for, at dit barn har godt og rigtigt fat.

Lige når dit barn er lagt til, sutter det hurtigt og ihærdigt, indtil mælken begynder at løbe. Der udøves et betydeligt pres på din brystvorte. Så snart din mælk løber, ændrer dit barn sutterytme til en langsommere, mere sej, konstant rytme, afbrudt af hørlige synkelyde.

Dit barns suttepauser

Dit barn vil nu synke for hver eller hver anden malkebevægelse. Længere henne i måltidet vil dit barn lave flere malkebevægelser, før det synker. I begyndelsen af måltidet vil dit barn normalt  sjældent have suttepauser, men efterhånden som måltidet skrider frem, vil dit barn have flere pauser.

Brystet ud af dit barns mund

Du skal først tage dit barn fra brystet, når det selv slipper. Har du behov for at tage dit barn fra brystet før – for eksempel fordi det skal op og bøvse eller fordi dit barn ikke har godt fat og sutter rigtigt på dit bryst. Så gør du klogt i at sætte din lillefingerspids ind i barnets mundvig, så du lukker luft ind. Herved bryder du dit barns undertryk, og dit barn vil automatisk åbne munden. Forsøger du at trække brystet ud af dit barns mund under undertryk, kan du være sikker på at få sår og revner.

Er dit barns sutteteknik ikke rigtig

Har dit barn ikke godt fat og sutter rigtigt på dit bryst, er det bedst, at du straks tager dit barn fra brystet, og begynder helt forfra med at lægge det til. Få det til at svøbe rigtig og godt om dit bryst og derefter sutte.
Hvis du ikke synes, det lykkedes, kan du ringe til din sundhedsplejerske og bede hende om et besøg med henblik på hjælp til at vurdere dit barns sutteteknik og få amningen til at fungere.

Får dit barn rigtig og godt fat om brystet vil det næsten altid have en god sutteteknik. Det vil kunne vokse og trives fint udelukkende på din brystmælk de første 6 måneder.

Anbefaling:

Sundhedsmyndighederne har nogle anbefalinger om amning.

Figur 1

A: Dit barn er parat til at tage dit bryst med munden på vid gab.
B: Dit barn har fået godt fat. Underlæben er krænget ud og ligger et godt stykke inde i brystet. Undertiden kan tungen ses i mundvigen.

 

Figur 2

A: Dårlig sutteteknik: Barnet har kun fat på selve brystvorten, tungen er tilbage i munden og mælken suges ud
B: God sutteteknik: Dit barn har fat langt inde på brystet, tungen svøber om vorten og mælken malkes ud.

Relaterede artikler:

Når tungebåndet strammer
Det nyfødte barns afføring

Det er tegn på, at dit barn trives når det:
• Er interesseret i at spise
• Spiser mindst 6 gange pr. døgn.
• Er vågen og opmærksom.
• Virker veltilpas det meste af tiden.
• Ikke konstant er urolig, grædende eller sløv.
• Har godt våde bleer og afføring.
• Har normal hudfarve, dvs. ikke grå eller bleg.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Kilder:

Illustrationerne figur 1 og figur 2 er hentet fra bogen: Håndbog i vellykket amning - en vejledning til sundhedspersonale side 56 og 29 og gengivet her med tilladelse fra Tine Jerris og Birgitte Dansgaad, Komiteen for Sundhedsoplysning.
Sundhedsstyrelsen: Amning – en håndbog for sundhedspersonale. 2008.
Jensen, LS. Amning – få en god start. Politikens Forlag. 2008.


 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk