Tema om Leg
Tema om Leg
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Sådan laver du en god sandkasse til dit barn

Hvis du har lyst til at bygge en sandkasse til dit barn, er der en række ting, som du med fordel kan overveje, inden du går i gang. Sundhedsplejersken.dk guider dig til en god sandkasse.

Du kan allerede se det for dit indre blik. Dit barn i fuld gang med at lave sandkager og bygge sandslotte i sin nye sandkasse. Men inden du kører i byggemarkedet efter materialer, kan det være en god idé at tænke over både udformning, valg af materialer og placering.

Selve sandkassen

Der vil være rart for dit barn, hvis sandkassen har en bred og ikke for høj trækant. For så har dit barn et godt sted at sidde, når det leger i sandkassen. Betonfliser egner sig ikke til formålet. For de bliver let kolde at sidde på, og dit barn kan få hudafskrabninger, hvis det slår sig på dem.

Træ uden splinter er mere blødt materiale og egner sig bedre. Men når du vælger træ, så undgå at bruge trykimprægneret træ. For imprægneringsmidler er sundhedsskadelige, da de er giftige og/eller kræftfremkaldende. Derfor skal du også undgå at bruge jernbanesveller og telefonpæle. De afgiver også giftige kemikalier. Det er godt at bruge langtidsholdbare træsorter som fx lærk eller thuja.

 

Det bedste sand

Det bedste og reneste  sand er rent strandsand. Sundhedsmyndighederne anbefaler, at du udskifter sandet mindst en gang om året - og efter behov. Du skal bruge certificeret strand, som særligt er beregnet til sandkasser som er uden forurening og skarpe genstande i, med en sandstørrelse, så det ikke kan indåndes mv.

 

Derudover er det vigtigt, at du sørger for, at sandet i dit barns sandkasse ikke kan blive forurenet nedefra med jord. Hvis du laver en fast belægning af tyk fiberdug, betonfliser eller en brolægning med 5-10 cm store ralsten i bunden af sandkassen, er du ude over det problem.

 

Gummifliser er det bedste faldunderlag, du kan have omkring sandkassen. Træflis og barkflis er ikke egnet som faldunderlag, fordi det kan indeholde store mængder splinter og skimmelsvampe.

En overdækning er væsentlig

Du skal også sørge for at lave en overdækning til dit barns sandkasse. Det bedste er et kraftigt net. For så kan dyr ikke komme op i sandkassen, når dit barn ikke bruger den. Presenninger og tætte trædæksler er ikke egnede til overdækning, fordi der dannes kondensvand under dem, så sandet ikke når at tørre. Et tremmelåg af træ er udmærket, hvis det ligesom et net tillader, at der kommer luft til sandet, så det kan tørre ind imellem, og hvis det forhindrer dyr i at komme ned i sandkassen.

• Sandkassen ligger bedst helt fri af træer og buske.
• Det bedste materiale til sandkasser er langtidsholdbart træ som fx lærk eller thuja.
• Du kan købe rent strandsand i fx byggemarkeder. Du skifter sandet ud, når det er snavset – og mindst en gang om året.
• Sørg for et overdække til sandkassen, der forhindrer dyr og fugle kommer op i den, når dit barn ikke bruger den.
• Der skal være mulighed for skygge, når solen er skarp.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Hold afstand til buske og træer

Du kan også med fordel give det en tanke, hvor du skal placere sandkassen. Sandkassen bliver fx invaderet af insekter, hvis der står træer og bærbuske for tæt ved den. Det er derfor bedst, hvis du lægger sandkassen mindst 1 meter fra bærbuske. Træer skal stå så langt væk, at sandkassen ikke bliver forurenet med blade og holdes våd af regndryp.

 

Endelig kan du tænke på, at der skal være mulighed for skygge i sandkassen midt på dagen, så dit barn ikke bliver solskoldet. Her kan du også bruge et solsejl af lærred eller en parasol, du sætter op, hvis solen er skarp.  

Kilder:

Hygiejne i daginstitutioner. Anbefalinger om forebyggelse og sundhedsfremme for børn inden for hygiejne, miljø og sikkerhed. Sundhedsstyrelsen 2017.
Københavns Kommune 2018: Link med viden om jordforurening.


 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk