Tema om Leg
Tema om Leg
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Er græsset giftigt?

Sprøjtemidler i græsplænen kan ende i børnene, når de leger eller kravler rundt på plænen. 9 ukrudtsmiler forbydes 1.6.14.

Den dejlige grønne plæne uden ukrudt er enhver haveejers drøm. En genvej til det grønne tæppe har det indtil videre været muligt at realisere også ved hjælp af gift, der begrænser eller dræber ukrudtet.

 

Nu viser forskning at de særlige midler til græsplænen (kaldet plæne-rens) er så kraftige, at de hænger ved græsset i flere dage.

 

Det betyder at børn der kravler i græsset eller leger på det bliver udsat for giftrester, når de fx sutter på fingrene eller for de mindstes vedkommende - på græsset.

Eksperiment med rotter på græs

I Miljøministeriets regi er der udført forsøg, hvor man lod rotter kravle i græs, der var behandlet med sprøjtemidlerne. I de rotter, der havde fået giftstofferne i sig, kunne man måle ændringer i deres blod og en øget vægt af deres nyrer.

 

Forebyggelse med sigte på fremtiden
Miljøministeriet kalder forbuddet for en 'fremadrettet sikkerhedsforanstaltning', der skal fjerne de skadelige bekæmpelsesmidler fra det danske marked én gang for alle.

Og man pointerer samtidig, at der ikke er grund til bekymring for de børn, som før forbuddet er blevet udsat for giftstofferne.

 

Leg på græsplæne

En giftig legeplads?

Ni sprøjtemidler skal være ude af butikkerne 1. juni 2014


Nu skrider Miljøministeriet til at forbyde de såkaldte dasprøjtemidler, der kan være giftige for børn. Det er mærkerne: Bonus Plænerens, CurEra Plænerens, Dicotex, Herbatox Super, Garden Plænerens, Herbavæk Plænerens, Herbipur Plænerens Plus, Tanaco Plænerens, Toxan Plænerens,  som du efter 1.6.2014 ikke længere kan finde på hylderne i havecentret.

 

Lad børnene være med i haven - de kan!

  • luge ukrudt mellem fliserne,
  • luge ukrudt i bedene,
  • sprede bunddække (fx i køkkenhaven),
  • luge græsplænen (fjerne mælkebøtter, bellis mv.)

Husk at give børnene små men effektive redskaber, der ligner dem, de voksne har.

 

OBS! Og så tjek lige hvad du har på hylderne af ting, som det fra 1.6. er forbudt at sælge - ja, det gælder også jer bedsteforældre... UD MED DET. Det skal behandles som gifrigt affald og skal på genbrugsstationen.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

COOP går foran

I COOP’s butikskæder (SuperBrugsen, Kvickly, Fakta, Irma og Dagli'Brugsen) fjerner man allerede nu midlerne fra hylderne. Koncernen føler sig særligt forpligtet overfor naturens ressourcer fx grundvandet, og man har siden 2006 langsomt udfaset giftige produkter i COOP’s varesortiment. 

 

Kilder:

Miljøstyrelsen mst.dk - se også mst.dk-grønne tips
DR.dk

 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk