Tema om Leg
Tema om Leg
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

De "alternative" butikskæder sælger risikabelt legetøj

Der er simpelthen ikke tilstrækkelig kendskab til krav og regler ved markedsføring af legetøj i butikker, som ikke har legetøj som deres hovedsortiment. (Fx i kæder som Tiger, x-tra og andre discountkæder). Det skriver sikkerhedsstyrelsen i en netop offentliggjort rapport.

Hvad har sikkerhedsstyrelsen gjort?

I 2009 udtog man til kontrol 40 stykker legetøj og i 2010 30 stykker legetøj for at kontrollere det med henblik på, om lejetøjet levede op til de krav myndighederne stiller.

 

Der var væsentlige fejl og mangler med hensyn til test af legetøjets sikkerhed, forældede standarder osv. Ofte var legetøjet mærket med "Ikke til børn under 3 år" begrundet med små dele. Men der kunne være tale om et helstøbt plastdyr i solid kvalitet. Og så er der jo ingen sammenhæng mellem produkt og mærkning.

 

Sikkerhedsstyrelsen konkluderer i deres rapport, at: "den indsendte dokumentation for legetøjets sikkerhed er bekymrende ringe" og, at mange af billig-kæderne ikke ligger inde med dokumentationen for legetøjet, men skal først skaffe den. Undtagelser i undersøgelserne var Dansk Supermarked og COOP Danmark, som synes at have rutiner på området.

Køber du legetøj hos alternative forhandlere, så er det væsentligt:

  • at du overvejer, om det er et sikkert produkt til det barn, som skal have legetøjet,
  • at du ser efter løse genstande, små genstande, som kan komme i den gale hals,
  • at du tænker på, om der kan være sundhedsskadelige stoffer i (lugter det syntetisk, er der påtryk på plastic, er det blød plast osv.),
  • at du eventuelt undersøger mulighederne for et mere sikkert køb af en tilsvarende vare i en specialbutik.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Konklusionen er:

Der er let at finde fejlmærket og farligt legetøj hos "alternative forhandlere" og kvaliteten af  den tekniske dokumentation for legetøjets sikkerhed er ringe.

 

Kilde:

Legetøj der sælges i alternative butikker - rapport over overvågningsindsats 2010. Sikkerhedsstyrelsen 2011.

 
Læs mere om
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk