Tema om Leg
Tema om Leg
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Børn kan blive syge af snavsede sandkasser

Det er vigtigt, at forældre sørger for, at sandkassen bliver holdt ren. For børn kan blive syge, hvis sandkassen er snavset. Der kommer også nemt lidt ”sandkage” indenbords.

Der er skønt for børn at grave, rode og bygge i sandkasser, men kun hvis de er fri for dyre-ekskrementer, madrester, affald, kemi og farlige søm. Ellers risikerer de nemlig at blive syge eller komme til skade.

Virus og bakterier kan ligge gemt i sandet

Børn kan blive smittet med virus og bakteriesygdomme i en sandkasse og få symptomer som feber, udslæt, diarre, mavesmerter og opkastninger. Sundhedsmyndighederne tæller ikke sygdomstilfælde forårsaget af snavsede sandkasser, men man ved både fra danske og fra udenlandske undersøgelser, at snavset sandkassesand rummer muligheder for smitte.
Det er derfor fornuftigt, at forældre er opmærksomme på beskaffenheden af deres børns sandkasse. Og det uanset om den befinder sig i en privat have, i en fællesgård eller på en offentlig legeplads.

Parasitter

Noget af det, forældre kan holde øje med, er, om der er kommet dyre-ekskrementer i sandkassen. Katte, hunde og ræve elsker nemlig at skrabe i sand. Så det hænder ofte, at de efterlader ekskrementer i sandkassen. Problemet er, at disse indeholder et stort antal smitstoffer og parasitter, fx dyrenes spolorme, og at dit barn kan blive smittet med dem.

Svigt i sandkassens overdække

Hvis forældre, der normalt holder sandkassen forsvarligt overdækket, finder en enkelt katte-bæ, så kan de nøjes med at fjerne den. Men hvis forældre er i tvivl, om sandkassen er ordentlig ren, så er det en god ide, at skifte sandet helt.

Opsigtsvækkende ting i sandkassen

Det er klogt at holde øje med, om sandet er blevet griset meget til. Børn gumler nemlig ofte på kiks eller frugt i sandkassen, hvilket i sig selv er uskyldigt nok. Men rester af krummer og frugt i sandet tiltrækker fugle, egern, rotter og mus. Og deres ekskrementer og urin kan også smitte børn med sygdomme.

Der kommer nemt lidt ”sandkage” indenbords

Risiko for sygdomme bliver selvfølgelig mindre, når børnene er holdt op med at putte fingre og jord i munden. Det er fx  velkendt, at små børn (1 ½ - 3 ½ års alderen) i gennemsnit spiser 10 g jord hver dag. Dette bliver mindre med alderen. Og vi voksne får i øvrigt også tit en smule jord fra grøntsager, der kunne have været skyllet bedre, og vi kan også af og til komme til at sutte på jordfyldte fingre.

• Fjern dyre-ekskrementer (en eengangshandske vil være god).
• Fjern tilfældigt affald (en eengangshandske vil være god).
• Undgå krummer og andre madrester i sandkassen, fordi de tiltrækker dyr og fugle.
• Hold øje med spidse og skarpe genstande
• Tjek om sandkassen er bygget af materialer, der indeholder giftige kemiske stoffer.

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Kilder:

Hygiejne i daginstitutioner. Anbefalinger om forebyggelse og sundhedsfremme for børn inden for hygiejne,miljø og sikkerhed. 3. Udgave. Sundhedsstyrelsen 2008.
Per Vagn-Hansen: Sundhed, miljø og hygiejne i pædagogisk arbejde. 1. Udgave. Munksgaard 2005.


 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk