Tema om Leg
Tema om Leg
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Op på jernhesten

Børn elsker at røre sig, hvis de får lov. At cykle er noget af det bedste, især når den voksne har tålmidighed. Men det skal læres på en sikker måde.

 Forældre, der selv cykler, ved hvor dejligt det er at kunne bevæge sig rundt på en hurtig og nem måde. At cykle høre med til en dansk hverdag, og heldigvis bliver der flere og flere cykelstier, så man kan færdes sikkert i trafikken.

Gode vaner

Man giver sit barn gode vaner fra en tidlig alder ved at lære ham at cykle sikkert. Det giver selvtillid og sikrer samtidigt, at barnet får rørt sig dagligt. Og så giver det dig og dit barn frihed, når dit barn er stor nok til selv at cykle rundt til fritidsaktiviteter og venner.  

Hvordan lærer jeg mit barn at cykle?

Det første bud er, at du skal ruste dig med tålmodighed. At lære noget, der kræver både balance, overblik og afstandsbedømmelse på en gang, kræver meget af et barn. Og man lærer hurtigst og bedst ved at være sammen med en tålmodig person.

Dernæst skal cyklen være i orden og cykelhjelmen passe til barnet. Giv dig tid til at sikre, at det er klar. Også at cykelhjelmen er tilpasset og remmene sidder fast og godt om hagen.

På sikker grund

Det er godt at finde et sted, hvor der ikke er trafik eller forhindringer. En legeplads eller en sti er et fint sted. I første omgang handler det om at finde balancen på cyklen, derefter skal banet lærer at sætte i gang og at bremse.

Fem hurtige:

 

·        væn dit barn til at cykle sammen med dig

·        sørg for at barnet altid bruger cykelhjelm

·        vær tålmodig og sørg for, at det er sjovt, når I træner

·        lad barnet køre forrest, så kan du holde øje

·        tal med barnet om færdselsreglerne

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

 

Og der er ikke overskud til at holde øje med noget som helst andet. Det sikre sted skal bruges også til at lære forhindringer. Det kan du lave med kridtstreger, så der skal cykles ud og ind mellem aftegnede veje. Her kan barnet også lære at række hånden op og se sig tilbage, uden risiko for at køre ind i noget. I skal nok træne en del gange, før dit barn er helt sikker.

 

Dit barn skal kunne starte og stoppe, cykle og række hånden ud, dreje og svinge udenom noget automatisk, før I kan forlade den sikre øveplads. Cyklingen skal være automatiseret i barnet, så det kan have opmærksomheden på trafikken, når det skal ud i den.

 

Kan jeg nå træet?

Ude i trafikken

Når du beslutter, at I skal træne i trafikken, så skal barnet køre forrest dvs. foran dig. På den måde kan du hele tiden holde øje med, hvordan det går. Du kan se, om dit barn husker at række hånden ud, om han ser sig tilbage, om han kan se sig for uden at slingre, og om han er opmærksom på, hvad der sker rundt om ham. Det vil give dig viden om, hvornår han kan færdes alene. Og du kan hele tiden hjælpe og give gode råd under turen.

I trafikken er tillid godt, men kontrol nødvendig

De fleste børn vil forsøge at overbevise deres forældre om, at de sagtens kan klare sig selv i trafikken. Og det ville være dejligt, hvis man kunne overlade den afgørelse til barnet. Men i trafikken skal der mere overblik og sikkerhed til. Så du bliver nødt til at kontrollere, hvordan det går med at overholde reglerne og med hans opmærksomhed.

 

Børn bliver optaget af mange ting, som er meget mere interessante end den øvrige trafik. Der er meget at se på og tænke over, og så smutter opmærksomheden. Sørg derfor for at cykle sammen med dit barn med jævne mellemrum, så du kan se, hvordan det går.

Læs mere:

 www.cyklistforbundet.dk

 

 
Læs mere om
 
 
Shop
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk