Tema om Leg
Tema om Leg
Kategori  
Print denne sideSend denne side til en ven Bookmark and Share

Hvad skal vi lege?

At lege er en chance til at forme sin verden på en ny måde. I legen opstiller man selv rammer og regler, og de kan aves om hele tiden, hvis man har lyst.
Det er efterhånden blevet mere almindeligt, at voksne leger. Det gjorde man ikke for nogle årtier siden. Legetøjet var forbeholdt børnene. For et par år siden fik jeg foræret et par rulleskøjter, som jeg desværre byttede til en lampe. Det har jeg fortrudt siden, for jeg kan se, at der er andre voksne, der ser ud til at nyde at fare af sted på asfalten.

Leg for sjov

Legen har ikke noget formål i sig selv, ud over at det skal være sjovt. Der er ikke noget krav om et resultat, eller at man skal nå et bestemt mål. Det vil sige i legen bestemmer vi selv over verden, ikke verden som bestemmer over os.

 

I modsætning til spil, hvor bestemte regler bestemmer, hvad man skal. Og det er især forkert at snyde. Det er det ikke nødvendigvis i legen.

Fra spil til leg

Hvis to mennesker spiller badminton, er der bl.a. den regel, at bolden skal spilles over nettet, ikke under. Så længe begge overholder denne, så er det et spil. Men pludselig spiller den ene bolden under nettet. Hvis modparten bliver sur, over at reglerne er brudt, bliver den første nødt til igen at spille efter aftalerne.
Men måske sker det, at den anden betaler tilbage ved også at spille under nettet. Den første pjatter videre og løber over på modpartens side og prøver nu at ramme medspilleren med bolden. Spillet blevet til leg.

 

Der er ingen faste aftaler, det handler bare om at have det sjovt. Det handler om at have fantasi og finde på noget, som får den anden til at løbe og grine. Det kræver, at begge parter kan improvisere og forestille sig, hvad der kan være sjovt sammen med den anden lige nu.

Børn kan det hele

Børn kan improvisere og iscenesætte. "Nu var du moren, så var jeg faren". De er instruktører og aktører på samme tid. "Og så sagde du til faren, at nu skulle de spise". Børn opstiller selv deres egne regler, som ændres, når der er brug for det. Det vil sige at de hele tiden skal instruere, spille og samtidig holde skarpt øje med, om kammeraterne synes, at det er sjovt. For hvis de ikke synes det, så gider de ikke lege mere. Børn, der er gode til at lege, er sjove at være sammen med, også for voksne.

Legens natur...

  • Leg udvikler fantasi
  • Leg udvikler humor
  • Spil udvikler evnen til at overholde regler
  • Leg har ikke noget formål i sig selv
  • Brug ferien til at lege

Tilmeld dig gratis sundhedsplejersken.dk, så får du også vores nyhedsbrev.

Sommertid er legetid

Sommertiden er rigtig god til at lege i, bl.a. fordi den appellerer til udendørs liv. Det er en god ide at slukke for computerspillene og lade børnene lege. Nogle mennesker betragter computerspil som leg. Det kan være sjovt, men leg er det ikke. I spillene kan vi selv kun bestemme under helt regulerede regler og former. Og det vigtigste, er der slet ikke plads til: at udfordre ens egen og andres fantasi sammen.

 

Tumleleg med en voksen, det kan de lide 

Tumleleg med en voksen er super...

 

Det kan ikke lade sig gøre at spille bolden under nettet i et computerspil. Det kan ikke ende i pjat og sjov, bare for det sjoves skyld. Børn, der spiller computerspil kan grine af spillet, men de griner ikke så meget af sig selv eller hinanden. Og det er det, der udvikler én af livets store gaver: humoren. Humor er ikke noget, man enten har eller ikke har. Det er noget, som man udvikler ved at lege.

 
Læs mere om
 

Materialet på sundhedsplejersken.dk er udelukkende tænkt til inspiration og information. Sundhedsplejersken.dk ønsker at støtte kontakten mellem de offentlige tilbud for børn og deres forældre, men kan aldrig erstatte personlig kontakt, rådgivning eller medicinsk behandling. Sundhedsplejersken.dk kan ikke tage ansvar for skader som følge af brugen af de materialer, der står på denne side.

Copyright © God Barndom S/I 2019. Alle rettigheder forbeholdes.
info@sundhedsplejersken.dk